Száraz Zsuzsanna receptje
2023. február 8.10 db közepes, érett, de nem puha körte
20 dkg kékpenészes sajt
20 dkg ricotta
2 ek reszelt parmezán
frissen tört fekete bors
1 db egész szerecsendió
néhány szerecsendió-virág
2 db narancs
1 db citrom
5 ek barna cukor
1-2 ek vaj
néhány szál rozmaring
egy marék dió
A diót megpirítjuk, a szép, nagy darabokat egyben hagyjuk, az apróbbik felét durvára törjük. A körtéket meghámozzuk. Egy nagyobb lábosban annyi vizet forralunk, amiben egymás mellett pont elmerülnek a körték.
Belefacsarjuk a narancsok és a citrom levét, teszünk bele 1-2 evőkanál barna cukrot és beledobunk néhány szerecsendió-virágot, pár szál rozmaringot és néhány darab vékonyan lehámozott narancshéjat. Pár percre a forró, de nem lobogó fűszeres vízbe merítjük a körtéket, majd leszárítjuk őket.
Ha kihűltek, kettévágjuk őket és karalábévájóval óvatosan kivájjuk a közepüket. Serpenyőben karamellizáljuk a barna cukrot, kevés vajat és pár csepp narancslét adunk hozzá, és ebben pirítjuk a körték vágott felületét, míg szép színt nem kapnak. Kicsit körbe is piríthatjuk őket, majd a kerek felüket lazán az aprított dióba forgatjuk. A ricottát és a parmezánt elkeverjük a lemorzsolt kéksajttal, beleszórjuk a maradék apróbbra tört diót, szerecsendiót reszelünk bele, fekete borssal és apróra vágott zsenge rozmaringgal ízesítjük. Belepúpozzuk a krémet a körték mélyedéseibe, és sütőpapíros tepsin pár percig magas hőfokon grillezzük, míg kicsit meglágyul és megpirul a sajtos krém.
Tálalás előtt rászórjuk a nagyobb darabokban hagyott pirított diót, esetleg egy csipet rózsaborsot.