Receptek

Kéksajtos körte

Száraz Zsuzsanna receptje

2023. február 8.

10 db közepes, érett, de nem puha körte

20 dkg kékpenészes sajt

20 dkg ricotta

2 ek reszelt parmezán

frissen tört fekete bors

1 db egész szerecsendió

néhány szerecsendió-virág

2 db narancs

1 db citrom

5 ek barna cukor

1-2 ek vaj

néhány szál rozmaring

egy marék dió


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A diót megpirítjuk, a szép, nagy darabokat egyben hagyjuk, az apróbbik felét durvára törjük. A körtéket meghámozzuk. Egy nagyobb lábosban annyi vizet forralunk, amiben egymás mellett pont elmerülnek a körték.


Belefacsarjuk a narancsok és a citrom levét, teszünk bele 1-2 evőkanál barna cukrot és beledobunk néhány szerecsendió-virágot, pár szál rozmaringot és néhány darab vékonyan lehámozott narancshéjat. Pár percre a forró, de nem lobogó fűszeres vízbe merítjük a körtéket, majd leszárítjuk őket.


Ha kihűltek, kettévágjuk őket és karalábévájóval óvatosan kivájjuk a közepüket. Serpenyőben karamellizáljuk a barna cukrot, kevés vajat és pár csepp narancslét adunk hozzá, és ebben pirítjuk a körték vágott felületét, míg szép színt nem kapnak. Kicsit körbe is piríthatjuk őket, majd a kerek felüket lazán az aprított dióba forgatjuk. A ricottát és a parmezánt elkeverjük a lemorzsolt kéksajttal, beleszórjuk a maradék apróbbra tört diót, szerecsendiót reszelünk bele, fekete borssal és apróra vágott zsenge rozmaringgal ízesítjük. Belepúpozzuk a krémet a körték mélyedéseibe, és sütőpapíros tepsin pár percig magas hőfokon grillezzük, míg kicsit meglágyul és megpirul a sajtos krém.


Tálalás előtt rászórjuk a nagyobb darabokban hagyott pirított diót, esetleg egy csipet rózsaborsot.

kéksajt , körte , karamellizált gyümölcs