Varju Viktor receptje
2021. március 31.- 1 db báránylapocka
- 1 dl tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- 3 fej vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 1/2 db szárzeller
- olívaolaj
- mozsárban tört bors, só
KÖRET
HOZZÁVALÓK:
- 3 szál új sárgarépa
- fél db szárzeller
- 3 db bébi édeskömény
- 3 db színes paprika
- 1 fej fokhagyma
- 3 db koktélparadicsom
- olívaolaj, kakukkfű
- tengeri só, hosszú bors
Másnap a tepsibe zöldségeket terítünk, és a kicsomagolt báránylapockát erre fektetjük, ekkor sózzuk.
Leöntjük olívaolajjal, és 175 °Cos sütőben (legjobb kemencében) 20 percenként megfordítva és meglocsolva addig sütjük, míg megpuhul és szép karamellizálódott színe lesz. (Kb. 100 perc.)
A visszamaradt sütőzsírból pecsenyelevet készítünk.
KÖRET ELKÉSZÍTÉSE:
Nagy darab zsírpapírra terítjük az előkészített zöldségeket, meghintjük a tengeri sóval és a hosszú bors reszelékével, rátépkedjük a kakukkfüvet, és meglocsoljuk jó minőségű olívaolajjal.
A zöldségek darabolásánál vegyük figyelembe azt is, hogy a hosszú hőkezelést igénylő zöldségeinket kisebbre, a rövidebb időt igénylőket pedig értelemszerűen nagyobbra daraboljuk.
A zsírpapír széleit felhajtva papírhüvelyt alakítunk ki, hogy a zöldségek gőzeit bezárjuk. Ezt a papírcsomagot tesszük be a sütőbe és sütjük 180 °C-on kb. 25 percig.
TÁLALÁS:
A papírhüvelyt megnyitjuk, és a zöldségeket egy halomba rendezzük. Ehhez támasztjuk a sült báránylapockát, amit saját pecsenyelevével fényezünk fel.
báránylapocka , tejföl , fokhagyma , rozmaring , szárzeller , vöröshagyma , sárgarépa , olívaolaj , édeskömény , koktélparadicsom , kakukkfű , színes paprika