Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. január 29.(24 darab)
Hozzávalók:
- 1 kg sertéstarja ledarálva
- 2 tk só, bors
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 ek őrölt köménymag
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 2 db zsemle
- 3 dl langyos tej
- 1 dl fátyolháj (más néven sertésháló vagy cseplesz)
- 1 ek zsír
A darált húst sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a pirospaprikával, őrölt köménymaggal és a reszelt fokhagymával. A két zsemlét felkockázzuk, és a langyos tejbe áztatjuk, amíg teljesen megszívja magát.
A darált húsos masszához adjuk, és egyenletesen elkeverjük. A masszából 6 dekagrammnyi adagokat kolbászkákká formázunk.
A fátyolhájat (sertéshálót) kiterítjük, és a kolbászoknál néhány centivel szélesebb csíkokra vágjuk. Beletekerünk egy-egy kolbászt.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Egy tepsit kikenünk zsírral, belehelyezzük a betekert kolbászkákat, majd kb. 40 perc alatt készre sütjük (a fátyolháj ráolvad és finom, füstös zsiradékot ad hozzá).
sertéstarja , pirospaprika , köménymag , zsemle , fokhagyma , tej , zsír