Receptek

Körtés-csokis sütemény

Szőke Ágnes receptje

2020. július 21.

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg Koronás Kristálycukor
  • 12 dkg fehér liszt
  • 2 dkg mandulaliszt
  • 4-5 db körte

CSOKOLÁDÉHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g étcsokoládé
  • 200 ml tejszín
  • 7 g zselatin
  • 35 g víz
  • 60 g Koronás Kristálycukor
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 400 ml hűtött tejszínből vert hab

CSOKOLÁDÉGANACHE
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g tejszín

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A körtéket meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük és a sütőlemezen, sütőpapírra egymás mellé sorakoztatjuk.


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével kihabosítjuk, a fehérjét félkeményre verjük, hozzáadjuk a cukor másik felét, és készre verjük. A habos sárgájához adjuk a tojáshab 1/3 részét, simára keverjük,


rászitáljuk a lisztet és a mandulalisztet, elkeverjük, és óvatosan hozzáadjuk a maradék tojásfehérjehabot. Ezt a körtére simítjuk és 175 °C-on készre sütjük.


CSOKOLÁDÉHAB ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatint beáztatjuk a vízbe, a cukrot, a fahéjat és a tejszínt hozzáadva felforraljuk és az étcsokoládéra öntjük,


és addig keverjük, amíg teljesen homogén lesz. Hűlni hagyjuk, de még dermedés előtt hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, és egyneműsítjük.

CSOKOLÁDÉGANACHE ELKÉSZÍTÉSE:
A felforralt tejszínt hozzáadjuk a csokoládéhoz, és simára keverjük.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A tésztából korongokat szaggatunk,


erre csillagcsővel habrózsákat nyomunk,


megcsorgatjuk a csokoládéganache-sal és durvára aprított dióval megszórjuk. Egymásra helyezünk két süteménykorongot,


és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

SZŐKE ÁGNES
Mi történik, ha valaki bolondul a sütésért, családja folyamatosan rendeli az új desszerteket, kritizál, értékel, és már a baráti körben is mindenki ismeri a jobbnál jobb süteményeit? Kitanulja a szakmát és cukrászdát nyit. Szilágyiné Szőke Ágnes informatikus mérnökként végzett, de a sütemények elcsábították. Ma már családi cukrászdájukban a vendégeknek mutatja be süteményeit, tortáit. Siófokon, az Európa szállóval szemben három éve találták meg a helyszínt, ahol férjével először a fagylaltozórészt nyitották meg, majd a szezon után a kis kézművescukrászda is elkészült.
A férj, Szilágyi Lajos irányítja a cukrászdát, tesztel, beszélget a vendégekkel, Ágnes a konyhán készíti a habos túróst, a répatortát, a pitéket, a francia típusú süteményeket, az elmaradhatatlan dobostortát és a csupa csoki nevű desszertet.
A választék nagyobb részét Ágnes saját fejlesztésű süteményei alkotják, de a nagyszülőktől örökölt receptek alapján készülők is megtalálhatók a pultban. A kínálat egy része naponta változik, nyáron a málnás, epres, most ősszel a szilvás és körtés desszertek fogynak. Az alapanyagokat a környékről szerzik be, van málnás néni, tejes bácsi, a siófoki piacon már jól ismerik a fiatal cukrász hölgyet. Magazinunk számára egy körtés desszert készült.

étcsokoládé , körte

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra