Szőke Ágnes receptje
2020. július 21.TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 6 db tojás
- 12 dkg Koronás Kristálycukor
- 12 dkg fehér liszt
- 2 dkg mandulaliszt
- 4-5 db körte
CSOKOLÁDÉHAB
HOZZÁVALÓK:
- 150 g étcsokoládé
- 200 ml tejszín
- 7 g zselatin
- 35 g víz
- 60 g Koronás Kristálycukor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 400 ml hűtött tejszínből vert hab
CSOKOLÁDÉGANACHE
HOZZÁVALÓK:
- 100 g étcsokoládé
- 100 g tejszín
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A körtéket meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük és a sütőlemezen, sütőpapírra egymás mellé sorakoztatjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével kihabosítjuk, a fehérjét félkeményre verjük, hozzáadjuk a cukor másik felét, és készre verjük. A habos sárgájához adjuk a tojáshab 1/3 részét, simára keverjük,
rászitáljuk a lisztet és a mandulalisztet, elkeverjük, és óvatosan hozzáadjuk a maradék tojásfehérjehabot. Ezt a körtére simítjuk és 175 °C-on készre sütjük.
CSOKOLÁDÉHAB ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatint beáztatjuk a vízbe, a cukrot, a fahéjat és a tejszínt hozzáadva felforraljuk és az étcsokoládéra öntjük,
és addig keverjük, amíg teljesen homogén lesz. Hűlni hagyjuk, de még dermedés előtt hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, és egyneműsítjük.
CSOKOLÁDÉGANACHE ELKÉSZÍTÉSE:
A felforralt tejszínt hozzáadjuk a csokoládéhoz, és simára keverjük.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A tésztából korongokat szaggatunk,
erre csillagcsővel habrózsákat nyomunk,
megcsorgatjuk a csokoládéganache-sal és durvára aprított dióval megszórjuk. Egymásra helyezünk két süteménykorongot,
és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Mi történik, ha valaki bolondul a sütésért, családja folyamatosan rendeli az új desszerteket, kritizál, értékel, és már a baráti körben is mindenki ismeri a jobbnál jobb süteményeit? Kitanulja a szakmát és cukrászdát nyit. Szilágyiné Szőke Ágnes informatikus mérnökként végzett, de a sütemények elcsábították. Ma már családi cukrászdájukban a vendégeknek mutatja be süteményeit, tortáit. Siófokon, az Európa szállóval szemben három éve találták meg a helyszínt, ahol férjével először a fagylaltozórészt nyitották meg, majd a szezon után a kis kézművescukrászda is elkészült.