Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. július 23.Tészta
Hozzávalók:
- 450 g búzaliszt
- 55 g porcukor
- 60 g túró (ne legyen rögös)
- 55 g vaj
- 270 g tej
- 35 g élesztő
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom leve
- 1 db tojás a lekenéshez
Töltelék
Hozzávalók:
- 380 g darált mák
- 80 g édesmorzsa vagy darált keksz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 420 g magozott meggy
- 4 ek rum
Szirup
Hozzávalók:
- 190 g kristálycukor
- 130 ml víz
Ez bukta!
Nyáron szerencsére elérhetők a friss gyümölcsök, így az otthoni sütés-főzés során is felhasználhatjuk a meggyet, a málnát, a barackot. Elérkezett tehát a piték és különböző gyümölcsös sütemények időszaka, így most egy buktát mutatunk be Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével. Ne higgyük, hogy a bukta „nehéz” étel nyáron, inkább gondoljunk arra, hogy akár egy második fogást is kiválthatunk vele a leves után. A frissen illatozó mákos-meggyes buktával pedig garantált sikert érhetünk el a családi étkezőasztalnál.
MÁKOS BUKTA MEGGYEL
Elkészítése:A töltelékhez a kimagozott és felezett meggyet 4 evőkanál rummal összekeverjük és félretesszük. A töltelék többi, száraz összetevőit is összekeverjük a megadott mennyiségben.
A 190 g cukrot a 130 ml vízzel felforraljuk, úgy, hogy a forrástól számítva még legalább 1-2 percig forraljuk. Amikor kész, az így kapott szirupot a már összekevert száraz töltelékre öntjük, összedolgozzuk, és állni hagyjuk legalább egy órán keresztül.
A lisztet, túrót, cukrot, sót, vaníliás cukrot a vajjal összekeverjük, majd félretesszük. A tejben eloszlatjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást és a citrom levét, majd a már bekevert szárazanyagokkal dagasztjuk, míg a tészta sima felületű nem lesz. A kész tésztát letakarva kb. 30-35 percig pihentetjük.
Az érett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy kb. 60x30 cm tésztát kapjunk, amelyből 3x6 db négyzetet vágunk ki.
A kihűlt töltelékhez adjuk a rumos meggyet és elkeverjük. A tésztadarabkák felső harmadához helyezzük rúd alakban a tölteléket, egy kis négyzetre kb. 6-6,5 dkg tölteléket rakjunk.
A tészta jobb és bal oldalának két végét kissé lenyomkodjuk, majd visszahajtjuk, és a szemben levő oldalától feltekerjük.
Ha lehet, magasabb szélű tepsit válasszunk, olyat, amilyet a 18 db megkelt bukta ki tud tölteni. A tepsi alját és oldalát olajjal kikenjük, majd a belehelyezett bukták közét is vékonyan lekenjük olajjal, így a sütés után is könnyen szétválaszthatók lesznek. Letakarva kb. 30-35 percig kelesztjük. A kelési idő felénél a felületét tojással lekenjük és teljesen megkelesztjük. 200 °C-os előmelegített sütőben kb. 30-32 perc alatt készre sütjük.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
bukta , Péklapát , Zalaco , liszt , porcukor , túró , vaj , tej , élesztő , tojás , citrom leve , vaníliás cukor , mák , keksz , meggy , rum , citrom héja