Lőrincz György receptje
2021. április 2.- 5 db nagyobb karalábé
- 2 db zöld alma
- 1 db kígyóuborka
- 2 db kápia paprika
- 1db salotta hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 2 db citrom
- 2 dl tejszín
- 4 ek vaj
- 1 l zöldségalaplé
- só, bors
LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
Megpucoljuk a salotta hagymákat, a fokhagymát, és 4 db karalábét kockára vágunk, majd közepesen magas falú edényben finoman megdinszteljük az olívaolajon. Felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük.
LEVESBETÉT ELKÉSZÍTÉSE:
Közben 180 °C fokos sütőben grill fokozaton megsütjük a kápia paprikákat, míg a héját le nem tudjuk húzni, majd, ha kihűlt, apró, 2×2 mm-es kockákra vágjuk. A kígyóuborkát és a zöld almát is megpucoljuk, majd szintén 2×2 mm-es kockákra vágjuk. A maradék 1 db karalábét is felkockázzuk, és az aprított zöldségeket összekeverve kevés olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal „tatárt” készítünk. A megpárolt karalábét kevés tejszínnel, vajjal és reszelt citromhéjjal összeturmixoljuk, majd átszűrjük. Így homogén állagú krémlevest kapunk.
TÁLALÁS:
A „zöldségtatárt” tányérba formázzuk, majd óvatosan ráöntjük a levest.
karalábé , zöld alma , kígyóuborka , kápia paprika , salotta hagyma , fokhagyma , olívaolaj , citrom , tejszín , zöldségalaplé , vaj