Receptek

Mákos-ribizlis „zserbó”

Nábelek Zsófia receptje

2020. november 30.

(30x20 centis tepsihez)
Tészta
Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 65 g hideg vaj
  • 65 g hideg sertés- vagy mangalicazsír
  • 50 g tejföl
  • 25 g tej
  • 10 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 ek porcukor
  • 1 kk cukor

Töltelék
Hozzávalók:

  • 150 g darált mák
  • feketeribizli-lekvár
  • 50 g porcukor

Bevonat
Hozzávalók:

  • 100 g étcsokoládé (60-70%-os)
  • 1 kk olaj vagy 10 g kakaóvaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A tésztához a tejet langyosra melegítjük, az élesztővel és egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a hideg vajat és a zsírt összemorzsoljuk (géppel a legjobb), hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és végül a tojást.

Vigyázva, hogy a zsiradékok ne olvadjanak meg, egynemű tésztává gyúrjuk. Öt egyenlő részre osztjuk, és lefóliázva egy órára hűtőbe tesszük.


A mákot összekeverjük a porcukorral. Vékonyan lisztezett felületen kinyújtjuk az első adag tésztát, egyenletesen vékonynak kell lennie, annyira, hogy felemelve átlátsszon rajta a tenyerünk. Sodrófa segítségével a tepsibe emeljük. Nem baj, ha a széleken kicsit felhajlik, ez lesz a legjobb része sütés után.

Megkenjük kb. 120-150 g lekvárral, és egyenletesen megszórjuk a mákos keverék negyedével. Ismételjük meg ezt a többi tésztával és töltelékkel úgy, hogy végül egyenletes réteg tésztával zárjuk a süteményt.

Villával alaposan szurkáljuk meg mindenhol, egészen a rétegek aljáig nyomjuk le a villát.

165 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, amíg a lekvár a széleken kibugyog, a tészta pedig világosra sül.


Miután kihűlt, lefóliázva pihentessük egy éjszakát.

A bevonathoz gőz felett olvasszuk meg a csokoládét – ha kakaóvajat használunk, ezzel együtt tegyük a tálba, ha olajat, akkor a végén keverjük az olvadt csokoládéhoz. Vágjuk ki a formából a süteményt, egyenletesen vonjuk be a csokoládéval, és hagyjuk megdermedni.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.



liszt , vaj , tejföl , tej , élesztő , tojás , porcukor , mangalicazsír , darált mák , feketeribizli-lekvár , étcsokoládé , kakóvaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra