Nábelek Zsófia receptje
2020. november 30.(30x20 centis tepsihez)
Tészta
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 65 g hideg vaj
- 65 g hideg sertés- vagy mangalicazsír
- 50 g tejföl
- 25 g tej
- 10 g élesztő
- 1 db tojás
- 1 ek porcukor
- 1 kk cukor
Töltelék
Hozzávalók:
- 150 g darált mák
- feketeribizli-lekvár
- 50 g porcukor
Bevonat
Hozzávalók:
- 100 g étcsokoládé (60-70%-os)
- 1 kk olaj vagy 10 g kakaóvaj
A tésztához a tejet langyosra melegítjük, az élesztővel és egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a hideg vajat és a zsírt összemorzsoljuk (géppel a legjobb), hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és végül a tojást.
A mákot összekeverjük a porcukorral. Vékonyan lisztezett felületen kinyújtjuk az első adag tésztát, egyenletesen vékonynak kell lennie, annyira, hogy felemelve átlátsszon rajta a tenyerünk. Sodrófa segítségével a tepsibe emeljük. Nem baj, ha a széleken kicsit felhajlik, ez lesz a legjobb része sütés után.
Megkenjük kb. 120-150 g lekvárral, és egyenletesen megszórjuk a mákos keverék negyedével. Ismételjük meg ezt a többi tésztával és töltelékkel úgy, hogy végül egyenletes réteg tésztával zárjuk a süteményt.
Villával alaposan szurkáljuk meg mindenhol, egészen a rétegek aljáig nyomjuk le a villát.
Miután kihűlt, lefóliázva pihentessük egy éjszakát.
A bevonathoz gőz felett olvasszuk meg a csokoládét – ha kakaóvajat használunk, ezzel együtt tegyük a tálba, ha olajat, akkor a végén keverjük az olvadt csokoládéhoz. Vágjuk ki a formából a süteményt, egyenletesen vonjuk be a csokoládéval, és hagyjuk megdermedni.
liszt , vaj , tejföl , tej , élesztő , tojás , porcukor , mangalicazsír , darált mák , feketeribizli-lekvár , étcsokoládé , kakóvaj