Lőrincz Szilvia receptje
2018. március 13.MORZSA
HOZZÁVALÓK:
- 100 g Koronás Kristálycukor
- 100 g darált dió (vagy más mag)
- 100 g vaj
- 100 g liszt
- 5 g só
HOZZÁVALÓK:
- 200 g morzsa
- 100 g vaj
HOZZÁVALÓK:
- 500 g krémsajt (pl. Philadelphia)
- 100 g Koronás Kristálycukor
- 3 db tojás
- csipet só
- 1 db vaníliarúd magja
- 1 db citrom héja
- 1/2 db citrom leve
- 200 g málna
HOZZÁVALÓK:
- 2 dl víz
- 50 g Koronás Kristálycukor
- csipet só
- 50 g friss bazsalikomlevél
- 6 g lapzselatin
HOZZÁVALÓK:
- 500 g málna
- 250 g Koronás Kristálycukor
- csipet só
A hozzávalókat elmorzsoljuk és sütőlapon 170 °C-os sütőben 8 percig sütjük. Villával összetörjük, majd még 8 percig sütjük. Ismét összetörjük.
TORTA ALJA
A kihűlt morzsát összekeverjük a vajjal, és egy tortaforma aljára tesszük.
SAJTKRÉM
A hozzávalókat összekeverjük, ráöntjük a tésztára, majd légkeveréses sütőben, gőzös térben (vagy vízfürdőben) 100 °C-on 1 órát sütjük. Hagyjuk kihűlni.
BAZSALIKOMZSELÉ
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, a vizet a sóval és a cukorral felforraljuk, beletesszük a kinyomkodott lapokat, majd a bazsalikomleveleket, és botmixerrel eldolgozzuk vagy turmixoljuk. Ha átlátszó zselét szeretnénk, akkor gézen átszűrjük. A kihűlt tortára öntjük.
MÁLNARAGU
A hozzávalókat összekeverjük és felfőzzük
Ha kinéz a cukrászműhely ablakán, a világ egyik legszebb kilátása tárul elé. Lőrincz Szilvia nyár óta dolgozik a Gellért-hegyi Búsuló Juhászban, ahol minden tapasztalatára szükség van, hiszen az étterem az utóbbi időben komoly reformokat hajtott végre a konyhán. Szilvia dolgozott a Michelin-csillagos Costes cukrászséfje mellett, majd vitte a Mák étterem cukrászatát Tálas Kata irányítása alatt, de megjárta a ZONA-t is, ahol szintén tányérdesszerteket készített. „A cukrászat csajosabb” – mondja, mikor arról kérdezzük, hogy a Taverna vendéglátó-iskola után miért a cukrászatot választotta. Aztán kiderül, hogy Lusztigh Mária mestercukrász olyan szeretettel beszélt a szakmáról, hogy az InterContinental gyakornokaként már desszerteket készített. Azóta is szereti megújítani a magyar süteményeket – egyik legismertebb alkotása a somlói galuska tejszínfagylalttal –, de a francia cukrászművészet is megragadta, folyamatosan olvassa világhírű cukrászok receptkönyveit. Kedvence Antonio Bachour, régi vágya, hogy egy kurzusán részt vegyen. Szeret kerékpározni, és van két kutyája, akik ha jól viselkednek, megkapják a sütemények szélét. „Egyszerű, de nagyszerű dolgokra törekszem” – vallja, és ennek a mottónak megfelelően a Magyar Konyha számára egy málnás sajttortát készített.
bazsalikom , krémsajt , málna , dió , vaj , liszt , morzsa , tojás , vaníliarúd , citrom , bazsalikomlevél , lapzselatin