Sütis Móni receptje
2022. december 11.A tésztához:
1,5 dl víz
1 dl olaj
12 dkg méz
2 tojás
16 dkg liszt
10 dkg cukor
1 dkg sütőpor
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
A krémhez:
20 dkg vaj
13 dkg porcukor
40 dkg mascarpone sajt
10 dkg olvasztott fehércsoki
1 kezeletlen narancs reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
A díszítéshez:
Mézeskalács figurák
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra (alsó-felső sütés)
2. A tészta száraz hozzávalóit (a cukor kivételével) összekeverjük egy műanyag edényben. A robotgép táljába tesszük a vizet, az olajat és a mézet, és összekevertetjük a géppel. Hozzáadjuk a tojásokat és a cukrot, tovább kevertetjük, majd beleadagoljuk a száraz hozzávalókat is. Egy 18 centi átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tészta harmadát, és kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha van még két 18 centis formánk, akkor akár egyszerre is meg tudjuk sütni a három lapot, ha nincs, akkor egymás után kell ezt megtennünk.
3. A krémhez szintén a robotgépre lesz szükségünk: ebben keverjük ki a vajat a porcukorral, hozzácsorgatjuk az olvasztott fehércsokit (mikróban a legegyszerűbb megolvasztani), majd jöhet a mascarpone, a narancshéj és a vanília.
4. Az időközben kihűlt lapok közül az egyiket a tortatálra tesszük, és elkenjük rajta a krém negyedét, rátesszük a következő lapot, krém következik, lap, krém – a maradék negyed rész krémmel pedig bevonjuk a tortánk oldalát is. A tetejét mézeskalács figurákkal díszítjük.