Nábelek Zsófia receptje
2021. október 13.(3 kisebb üveg).
- 2 db birsalma
- 1 db alma
- 1 db mandarin
- 3-4 db füge
- 5-6 db kumkvat
- 100 g vörösáfonya
- cukor
- 2 dl fehérbor
- 2 ek mustármag
- 1 ek koriandermag
- 2 db citrom leve
A megtisztított, 2 centis darabokra vágott birsalmát forró vízbe szórjuk, három percig főzzük, majd jeges vízben lehűtjük, így a birsalma enyhén megpuhul, de nem fő át teljesen.
A feldarabolt gyümölcsöket összekeverjük, lemérjük, és a súlyukhoz képest fele mennyiségű cukorral keverjük össze.
Ezután szűrjük le, a levét tegyük félre, a gyümölcsöket szedjük ki steril befőttesüvegekbe.
Az üvegeket állítsuk ujjnyi magas vízbe, és lassan, alacsony hőmérsékleten melegítsük, hogy a gyümölcsök átlangyosodjanak.
Eközben a félretett szirupot forraljuk össze a citromlével, borral, mustár- és koriandermaggal.
Öt perc forralás után fedjük le, és hagyjuk állni, amíg a gyümölcsök felmelegszenek.
A forrásban lévő szirupot töltsük a befőttes-üvegekbe, gyorsan zárjuk le befőtteskupakokkal, csavarjuk rá szorosan, és
A mostardát szobahőmérsékleten érleljük egy hónapig, kibontás után további egy hónapig eláll hűtőszekrényben.
birsalma , alma , mandarin , kumkvat , füge , citrom , vörösáfonya , fehérbor , koriandermag , mustármag