Receptek

Mostarda birsalmával

Nábelek Zsófia receptje

2021. október 13.

(3 kisebb üveg).

  • 2 db birsalma
  • 1 db alma
  • 1 db mandarin
  • 3-4 db füge
  • 5-6 db kumkvat
  • 100 g vörösáfonya
  • cukor
  • 2 dl fehérbor
  • 2 ek mustármag
  • 1 ek koriandermag
  • 2 db citrom leve
ADAG: 3 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

A megtisztított, 2 centis darabokra vágott birsalmát forró vízbe szórjuk, három percig főzzük, majd jeges vízben lehűtjük, így a birsalma enyhén megpuhul, de nem fő át teljesen.

A feldarabolt gyümölcsöket összekeverjük, lemérjük, és a súlyukhoz képest fele mennyiségű cukorral keverjük össze.

Lefóliázva hagyjuk 48 órát hűtőben, közben néhányszor keverjük át.


Ezután szűrjük le, a levét tegyük félre, a gyümölcsöket szedjük ki steril befőttesüvegekbe.

Az üvegeket állítsuk ujjnyi magas vízbe, és lassan, alacsony hőmérsékleten melegítsük, hogy a gyümölcsök átlangyosodjanak.

Eközben a félretett szirupot forraljuk össze a citromlével, borral, mustár- és koriandermaggal.

Öt perc forralás után fedjük le, és hagyjuk állni, amíg a gyümölcsök felmelegszenek.

Ekkor forraljuk újra, kóstolgassuk: a lének pikánsnak kell lennie, de ha kell, adjunk hozzá cukrot vagy citromlevet.


A forrásban lévő szirupot töltsük a befőttes-üvegekbe, gyorsan zárjuk le befőtteskupakokkal, csavarjuk rá szorosan, és

minden üveget állítsunk fejre. Így hagyjuk állni 5-10 percig.


A mostardát szobahőmérsékleten érleljük egy hónapig, kibontás után további egy hónapig eláll hűtőszekrényben. 


birsalma , alma , mandarin , kumkvat , füge , citrom , vörösáfonya , fehérbor , koriandermag , mustármag

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra