Varga Csaba és Hamza Imre receptje
2021. március 8.- 5 dl 30%-os főzőtejszín
- 15 dkg kristálycukor
- 1 rúd vanília belseje
- 15 dkg 70%-os étcsokoládé-pasztilla
- 6 db tojássárgája
- 3-4 db narancs héja és leve
- 10 dkg szeletelt mandula
- 5 dkg barna cukor
- 4 szál menta
A tejszínt 10 dkg kristálycukorral, 1 vaníliarúddal felmelegítjük, ügyeljünk, hogy 50-55 °C-nál ne melegedjen túl, közben hozzáadjuk az étcsokoládét, majd hozzákeverjük a tojássárgákat.
Átszűrve szufléformákba vagy tűzálló csészékbe töltjük, és azokat tepsibe helyezzük, amit a formák feléig feltöltünk vízzel.
Ekkor kivesszük a brulée-ket a tepsiből és hűtőben kihűtjük.
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben barnára pirítjuk, félretesszük. A narancs levét elkeverjük a maradék cukorral, vizet töltünk, ezzel szabályozhatjuk a sűrűségét, és szirupot főzünk, amelyhez a befejezés előtt 5 perccel a narancshéjakat is hozzáadjuk, majd kihűtjük.
TÁLALÁS:
A tányérra helyezett brulée-k tetejét barna cukorral megszórjuk és szúrólánggal karamellizáljuk, megszórjuk a pirított mandulával, körbeöntjük a narancssziruppal, amire rászórjuk a frissen összevágott mentaleveleket.
mandula , főzőtejszín , étcsokoládé-pasztilla , tojás , vanília , narancs , menta