Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. július 25.- 8 fej kisebb vöröshagyma vagy nagyobb gyöngyhagyma tisztítva, a csúcsos kalaprésze (felső negyede-ötöde) levágva
- 8 fej kisebb vöröshagyma (70-90 g/db) finomra vágva
- 2 db szardella (sóban vagy olajban eltett), 5-10 perc tejben áztatás után finomra vágva
- 40 g frissen reszelt parmezán
- 1 szál friss kakukkfű
- olívaolaj
- frissen őrölt bors
- só
A gyöngyhagymát, miután meghámoztuk, kalapját levágtuk, a vágási felületen forró vaslapon megpirítjuk (füstös-pirult ízt kap). Kivájjuk a belső hagymarétegeket, csak a külső 5 mm-t hagyjuk meg (ez hozzávetőlegesen a 2 külső réteg). Ez lesz a tölteni való kosár.
Felhevítjük az olívaolajat, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, hogy kapjon egy kis színt. Sózzuk, borsozzuk, kanálnyi vizet adunk hozzá, fedő alatt kis lángon 20 percig pároljuk. (Közben, szükség esetén kanálnyi folyadékot adunk hozzá, és többször megkeverjük.)
Hozzáadjuk az aprított szardellát, a kakukkfű leveleit, a parmezánt. Ha kell, még egyszer sózzuk, borsozzuk, kevés friss olívaolajat keverünk bele. Beletöltjük a kivájt hagymakosárba, rátesszük a sapkát.
közben, ha szükséges, utántöltünk némi levet. A töltött hagyma tetejét legvégül sziruposra sűrített levessel beecseteljük.
A töltelékünk ez esetben egyfajta parmezános hagymalekvár.
vöröshagyma , gyöngyhagyma , szardella , parmezán , kakukkfű , olívaolaj