Saly Noémi receptje
2020. július 15.- 5 kg paradicsom (ez alatt nem érdemes vacakolni vele)
- kevéske olívaolaj
Vájdling, nagy lábasok, paradicsompasszírozó, tölcsér, merőkanál, szűk nyakú üvegek, celofán (csatos üveghez nem kell!).
ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott paradicsomot kicsumázom, felnégyelem, félóráig főzöm. Átpasszírozom, visszateszem kis lángra, és amikor megint bugyogni kezd, nyakig töltöm az üvegeket (először csak egy-egy merőkanálnyit, el ne repedjenek). Megy a tetejükre egy kanálka olaj, lehet lezárni, nyomás a dunsztba, kész.
CIFRÁZZAM?
Egy részét érdemes bolondítani pár percig benne főzött petrezselyem- és zellerlevéllel, sóval, pici cukorral, egy-egy kanálnyi őrölt fehér borssal, fahéjjal, gyömbérrel, curryvel. Kóstolgatva ízesítsük: pótolni lehet, kivenni nem! A zöldeket beüvegezés előtt ki lehet halászni, de én inkább beleturmixolom.
FELHASZNÁLÁSA:
A sima lé levesnek és téli ételekhez (káposzta, krumpli, főtt hús stb.) jó, de inni is finom. Akkor ízesítem szükség szerint, amikor kinyitok egyet. A fűszeres, az csak innivaló. Nem szokta megérni a telet.