A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Rácponty

Litauszki Zsolt receptje

2018. december 10.
  • 1,5 kg ponty
  • 80 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg datolyaparadicsom
  • 10 dkg kápia paprika
  • 10 dkg tejföl
  • 50 dkg kifliburgonya
  • 5 dl halalaplé
  • 10 dkg hagyma
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg fokhagyma
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz
A pontyot tisztítjuk, szeleteljük és levágjuk a hasrészről a húst, majd lesózzuk. Tálalás előtt közvetlenül bőrén, nyomás alatt ropogósra sütjük.

A burgonyagratinhez a burgonyákat meghámozzuk, vékonyra szeleteljük, összekeverjük a tejszínnel, a tejjel és a tejföl feléve, sózzuk, majd tepsiben 120 °C-on, kb. 1 óra alatt készre sütjük.

A mártáshoz a hagymákat apróra vágjuk és kevés zsiradékon megpároljuk. A paradicsomot lehámozzuk. A paprikák héját leégetjük, és fél órára egy zacskóba tesszük pihenni, majd letöröljük róla az égett részt.

A levét és a húsát hozzáadjuk a hagymához a paradicsommal együtt. Felöntjük kevés halalaplével, lassan forralva besűrítjük, majd turmixoljuk és leszűrjük. A képen látható módon tálaljuk.


ponty , füstölt szalonna , datolyaparadicsom , kápia paprika , tejföl , kifliburgonya , halalaplé , hagyma , tej , tejszín , fokhagyma