Receptek

Pitypangsaláta tojással és kapros vinaigrette-öntettel

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2021. május 18.

ÖNTET
HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek lágy ízű fehérborecet
  • só, bors
  • 1 kk dijoni mustár
  • 1 kk méz
  • 1 dl olívaolaj
  • 1/2 csokor kapor, finomra aprítva
  • 2 fej szívsaláta, levelekre bontva
  • 10 dkg rukkola
  • 5 dkg zsenge pitypanglevél
  • 1/2 csokor kapor
  • 10 levél tárkony
  • 4 db kemény tojás
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

A kötetben Pitypangsaláta néven szerepel, egyszerűbb változatban:
a fiatal pitypangleveleket megmossák, salátástálba teszik, majd ecettel, olajjal meglocsolják, főtt tojáskarikákkal tálalják. A frissített verzióban többféle zöld keverését ajánlom, az öntet pedig kapros vinaigrette. Tiszta környezetben, vadon termett, zsenge pitypangot szedjünk hozzá.

Elkészítése:
Az öntethez az ecethez adjuk a sót, borsot, mustárt, mézet, simára keverjük, majd lassú, vékony sugárban, fokozatosan hozzákeverjük az olívaolajat, hogy sűrű, fényes emulzió képződjön.
Beletesszük a finomra aprított kaprot.
A salátákat megmossuk, megszárítjuk (a salátacentrifuga erre a legjobb eszköz), tálba rendezzük, hozzáadjuk a nagyobb levelekre tépkedett kaprot, tárkonyt. Megszórjuk a feldarabolt vagy lereszelt kemény tojással. Adhatjuk hatperces, folyós sárgájú tojással is. Az öntetet kis tálkákban kínáljuk mellé, és csak az utolsó percben, közvetlenül tálalás előtt locsoljuk rá.


fehérborecet , mustár , méz , olívaolaj , szívsaláta , kapor , rukkola , tárkony , pitypanglevél , tojás