Katona András receptje
2021. április 14.- 1 db konzerv kókusztej
- 400 g szusirizs vagy rizottórizs
- 300 ml víz
- 400 g tonhal
- 2 db újhagyma
- 1/2 db uborka
- 1 db hagyma
- 1 db algalap
- szezámmag
- 2 db avokádó
- 1 tk csilis fokhagymaszósz
Thai csiliszósz
Hozzávalók:
- 3 ek édes csiliszósz
- 2 ek teriyakiszósz
- kaffir lime levele
- zöld citrom
- 1 csokor koriander
A rizst jól átmossuk, majd hideg vízben hagyjuk 10 percig ázni. Leöntjük róla a vizet, és felöntjük a kókusztejjel és vízzel. Rizsfőzőben vagy lábosban megfőzzük, kis sót adunk hozzá, majd hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre.
A tonhalat apró kockákra vágjuk, lime-héjjal, olívaolajjal, sóval és kevés csilis fokhagymaszósszal bepácoljuk.
Az avokádót kockákra, az újhagymát vékony szeletekre vágjuk. Az uborkát kimagozzuk, majd ugyanakkora kockákra vágjuk, mint az avokádót.
A thai csiliszószhoz apróra vágjuk a koriandert és a kaffir lime levelét, összekeverjük a csiliszósszal és a teriyakiszósszal, és belereszeljük a lime héját.
A tálaláshoz használjunk egy müzlistálat, tegyük bele a rizst, majd esztétikusan rendezzük el a feltéteket. Meglocsoljuk a szósszal, megszórjuk szezámmaggal, majd ráhelyezzük a vékony csíkokra vágott vagy tépett algaleveleket.
szusirizs , kókusztej , tonhal , újhagyma , uborka , vöröshagyma , algalap , szezámmag , avokádó , fokhagymaszósz , kaffir lime , zöld citrom , koriander , teriyakiszósz , édes csiliszósz