Receptek

Rákóczi-túrós

Nábelek Zsófia receptje

2020. március 29.

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 100 g zsír
  • 100 g vaj
  • 135 g porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 ek vaj
  • 1 ek liszt

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 1 kg zsíros túró
  • 200 g cukor
  • 1 db citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 g tejföl
  • 3 db tojássárgája


Hozzávalók a habhoz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl baracklekvár

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
1. Morzsoljuk össze a lisztet, a sütőport, a felkockázott hideg vajat és a zsírt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a porcukorral, a tojássárgájával és a tejföllel. Lefóliázva tegyük hűtőbe fél órára. Egy 30×40 centis tepsit vajazzunk-lisztezzünk ki egyenletesen. A tésztát nyújtsuk erre a méretre és tegyük a tepsibe, villával szurkáljuk meg. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.

2. Közben a túrótöltelékhez összekeverjük a hozzávalókat egy csipet sóval. Terítsük szét az elősütött tésztán, és süssük tovább még 25 percig. Ezután állítsuk a sütőt 140-150 °C-ra.

3 Az omlós tészta technológiáját megtalálja itt.

A tojásfehérjét verjük habbá a cukorral és egy csipet sóval. Töltsük habzsákba és rácsozva nyomjuk a túró tetejére. A köztes lyukakba kanalazzunk vagy habzsákból nyomjunk baracklekvárt. Tegyük a sütőbe újabb 15 percre, amíg a hab világos színt kap. Szeletelés előtt legalább egy órát pihentessük.



sütőpor , tejföl , baracklekvár , vaj , porcukor , tojás , túró , zsír , liszt , citrom