Receptek

Mangalicatarja zöldlencse-salátával, hagymás törtburgonya-lepénnyel

Macsinka János receptje

2020. szeptember 23.
  • 1 kg mangalicatarja
  • 1 szál kakukkfű
  • 10 szem egész bors
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 5 dkg fokhagyma
  • 70 dkg kacsazsír
  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg kacsazsír
  • 10 dkg lila burgonya
  • 20 dkg zöld lencse
  • 3 szál angolzeller
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 20 ml tokaji borecet
  • 1 csomó snidling
  • 5 dkg bacon
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • ízlés szerint só, őrölt bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A tarjáról a zsíros részeket levágjuk, majd besózzuk, 2-3 órát állni hagyjuk, majd forró serpenyőben mindkét oldalát elősütjük. Mellérakjuk a fűszereket és a cikkezett hagymákat, felöntjük kacsazsírral, hogy ellepje, majd előmelegített sütőben 90-100 °C-on 5-7 órán keresztül lassan sütjük, konfitáljuk.


A burgonyát megmossuk, 150 °C-os sütőben 45 percig sütjük, ha megpuhult, meghámozzuk, és még melegen összetörjük, sóval, borssal ízesítjük. Alufóliára helyezzük, amelyre folpackot terítünk, téglalap alakúra kiformázzuk, majd közben a kacsazsírral megpirított hagymával megkenjük, rúd alakúra formázzuk, kihűtjük.

A lila burgonyát megpucoljuk, vékony szeletekre gyaluljuk, forró kacsazsírban, amiben konfitáltunk, ropogósra sütjük.

A lencsét 2-3 óráig áztatjuk, majd olajban a bacont megpirítjuk, fehérborral a lencsét roppanósra pároljuk az apróra vágott zöldségekkel, kihűtjük, belerakjuk a snidlinget, ízesítjük szőlőmagolajjal, tokaji borecettel.

Tálaláskor a felszeletelt tarját serpenyőben bepirítjuk, majd ebben a zsírban a szeletekre vágott burgonyát is megsütjük.


Lencsesalátával tálaljuk, lilaburgonya-chipsszel díszítjük.


mangalicatarja , kakukkfű , vöröshagyma , fokhagyma , kacsazsír , burgonya , lila burgonya , zöld lencse , angolzeller , tokaji borecet , sárgarépa , fehérbor , bacon , snidling , szőlőmagolaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra