Macsinka János receptje
2020. szeptember 23.- 1 kg mangalicatarja
- 1 szál kakukkfű
- 10 szem egész bors
- 20 dkg vöröshagyma
- 5 dkg fokhagyma
- 70 dkg kacsazsír
- 1 kg burgonya
- 30 dkg vöröshagyma
- 10 dkg kacsazsír
- 10 dkg lila burgonya
- 20 dkg zöld lencse
- 3 szál angolzeller
- 1 db sárgarépa
- 1 db fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- 20 ml tokaji borecet
- 1 csomó snidling
- 5 dkg bacon
- 2 ek szőlőmagolaj
- ízlés szerint só, őrölt bors
A burgonyát megmossuk, 150 °C-os sütőben 45 percig sütjük, ha megpuhult, meghámozzuk, és még melegen összetörjük, sóval, borssal ízesítjük. Alufóliára helyezzük, amelyre folpackot terítünk, téglalap alakúra kiformázzuk, majd közben a kacsazsírral megpirított hagymával megkenjük, rúd alakúra formázzuk, kihűtjük.
A lila burgonyát megpucoljuk, vékony szeletekre gyaluljuk, forró kacsazsírban, amiben konfitáltunk, ropogósra sütjük.
A lencsét 2-3 óráig áztatjuk, majd olajban a bacont megpirítjuk, fehérborral a lencsét roppanósra pároljuk az apróra vágott zöldségekkel, kihűtjük, belerakjuk a snidlinget, ízesítjük szőlőmagolajjal, tokaji borecettel.
Lencsesalátával tálaljuk, lilaburgonya-chipsszel díszítjük.
mangalicatarja , kakukkfű , vöröshagyma , fokhagyma , kacsazsír , burgonya , lila burgonya , zöld lencse , angolzeller , tokaji borecet , sárgarépa , fehérbor , bacon , snidling , szőlőmagolaj