Receptek

Rakott burgonya

Győrffy Árpád receptje

2020. június 28.
  • 50 dkg burgonya (Natascha) tisztítva
  • 1 fej vöröshagyma cikkekre vágva
  • 50 dkg kacsa- vagy libazsír
  • 20 dkg mangalicakolbász (közepes zsírtartalmú, füstölt) 1,5 mm-es szeletekre vágva
  • 300 g tejföl (min. 30% zsírtartalmú)

  • 4 db szabad tartású tojás
  • 1 l víz
  • 50 g ecet (10 %)
  • 50 g metélőhagyma (tavasszal medvehagymával is kiváló)
  • 40 g savanyított gyöngyhagyma



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tisztított, félbevágott burgonyát tepsibe rakjuk és langyos zsírral leöntjük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, és 150 °C-os sütőben konfitáljuk 1,5 órán keresztül. Ez után a burgonyákat kivesszük a zsírból és hagyjuk kihűlni, majd 3 mm-es szeletekre vágjuk.

A burgonyát a kolbásszal és a tejföllel rétegezzük: 3 réteg burgonya közé 2 réteg kolbászt és 200 g tejfölt teszünk. A burgonyarétegeket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, figyelembe véve a kolbász fűszerességét és sósságát, mivel sütés során a kolbász kiolvadó zsírja is ízesíteni fogja a burgonyát. 160 °C-on sütjük, enyhén gőzös sütőtérben, 30 percig.

A buggyantott tojásokhoz a vizet felforraljuk, hozzáadjuk az ecetet és némi sót. Gyöngyöző forralás mellett határozottan megkeverjük, és az örvénylő vízbe beleengedjük a tojást.

Mindig egyenként!

Néhány perc alatt a fehérje kellően megfő ahhoz, hogy biztonsággal ki tudjuk emelni a vízből, anélkül, hogy megrepedne és a még lágy sárgája elfolyna. Ha nem tálaljuk azonnal, akkor hideg vízben lehűtve, majd tálaláskor forró vízben visszamelegítve is használható.

Tálaláskor meghintjük vágott snidlinggel, majd hideg tejföllel és savanyított gyöngyhagymával egészítjük ki.


burgonya , kacsazsír , mangalicakolbász , tojás , tejföl , vöröshagyma , ecet , metélőhagyma , gyöngyhagyma