Pataki Ádám receptje
2020. július 16.(16 szeletes)
KAKAÓS JOCONDE PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:
- 85 g tojás (kb. 1,5 db tojás)
- 38 g mandulaliszt
- 38 g Koronás Porcukor
- 65 g tojásfehérje (kb. 2 db)
- 18 g Koronás Kristálycukor
- 25 g liszt
- 8 g kakaópor (22-24%-os)
- 18 g vaj
MEGGYZSELÉ
HOZZÁVALÓK:
- 350 g meggy
- 100 g bodzaszörp
- 32 g citromlé
- 7 g Pektin X58
- 4 g Koronás Kristálycukor
CSOKOLÁDÉMOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 300 g csokoládé (64%-os)
- 420 g tejszínhab (33%-os)
- 40 g zselatinmix (zselatin és víz 1:5 keveréke)
- 90 g tojássárgája (4-5 db)
- 53 g víz
- 65 g Koronás Kristálycukor
DÍSZÍTÉS
HOZZÁVALÓK:
- csokoládé
- kakaóvaj
- mascarpone chantilly
- kakaóbabtöret
MASCARPONE CHANTILLY
HOZZÁVALÓK:
- 500 g tejszín (33%-os)
- 100 g mascarpone sajtkrém
- 50 g Koronás Kristálycukor
- 1 rúd vanília
A tojásokat a porcukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a mandulalisztet.
MEGGYZSELÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A meggyet pürésítjük, hozzáadjuk a bodzaszörpöt és a citromlevet. Felforraljuk, hozzáadjuk a pektinnel elkevert kristálycukrot, majd újból felforraljuk. Kerek formába kiöntjük, dermedni hagyjuk, kifagyasztjuk.
CSOKOLÁDÉMOUSSE ELKÉSZÍTÉSE:
A csokoládét 55 °C -ra felmelegítjük. Elkészítjük a zselatinmixet. A tojássárgáját habbá verjük, majd lassan belecsurgatjuk a kristálycukor és víz felforralt elegyét. Még melegen beletesszük a megduzzadt zselatinmixet, és kihűlésig habosítjuk. A tejszínt tejfölsűrűségűre felverjük. A csokoládéhoz hozzákeverjük a tojássárgás keverék felét, majd a tejszínhabot, és végül a maradék tojássárgás krémet.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A kiszúrt piskótát vékonyan megkenjük olvasztott csokoládéval, és hűtőben megdermesztjük. A csokoládémousse felét rátesszük a piskótára.
MASCARPONE CHANTILLY ELKÉSZÍTÉSE:
A még fagyos tortát csokoládé és kakaóvaj keverékével (70-30%) szórópisztoly segítségével lefújjuk, vagy kakaóporral megszórjuk.
Édesapja a magyar cukrászat történetének egyik legismertebb alakja. A Pataki cukrászdában negyvenkét éve kezdték el sütni a minőségi alapanyagból készülő, hagyományos magyar süteményeket és tortákat. Pataki János mindkét fia vendéglátást tanult, Ádám ma már cukrászmester, kisebb kitérők után – 2000-ben például magyar mixerbajnok volt – szeptember óta ő irányítja az érdi műhelyt.
tojás , mandulaliszt , porcukor , liszt , kakaópor , vaj , meggy , bodzaszörp , citromlé , pektin , csokoládé , tejszínhab , kakaóvaj , mascarpone sajtkrém , tejszín , vaníliarúd , zselatin