Nyíri Szása receptje
2020. szeptember 24.- 80 dkg kecsegefilé
- 50 dkg burgonya
- 2 db tojás
- 15 dkg rétesliszt
- 10 dkg finomliszt
- 2 dl olívaolaj
- 4 dl tejszín
- 2 g borókabogyó
- 15 dkg vargánya gomba
- 15 dkg tőkegomba
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors, cukor, ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
A bőrétől és zsírjától megtisztított halfilét sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. Az egész borókabogyókat klopfolóval megtörjük, és serpenyőben, olívaolajon enyhén megpirítjuk, vigyázva, nehogy megkapja a forróság, mert keserű lesz. Hozzáöntjük a fehérbort, amit alaposan kiforralunk, majd hozzáöntjük a tejszínt, és sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Addig forraljuk, míg sűrűsödni nem kezd, majd ezt is félretesszük.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, burgonyanyomóval áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. Amint kihűlt a burgonyánk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a rétes- és a finomlisztet, a sót, és az egészet jól eldolgozzuk. Az így kapott tésztát ceruzavastagságú csíkokra nyújtjuk, majd arányosan ugyan olyan darabokra vágjuk. Erősen forró sózott vízben kifőzzük (ha kifőtt, feljön a víz tetejére).
A gnocchit és a tisztított gombákat olívaolajon serpenyőben erős lángon megpirítjuk, sózzuk és borsozzuk, majd a tál közepére halmozzuk.
Eközben a mártást felmelegítjük, és a kecsegefiléket serpenyőben közepes lángon megsütjük. A pirított gombás gnocchira szedjük a mártást, és legfelülre helyezzük a sülthal-filéket.
kecsegefilé , burgonya , tojás , liszt , száraz fehérbor , tejszín , olívaolaj , borókabogyó , vargánya gomba , tőkegomba