Nábelek Zsófia receptje
2021. március 17.Karamellizált banán
Hozzávalók:
- 200 g érett banán felkarikázva
- 60 g cukor
- 1 ek méz
- 1 mk só
- vanília (elhagyható)
Bavarois
Hozzávalók:
- 250 g tej
- 4 g zselatin
- 100 g tojássárgája
- 90 g cukor
- 1/2 mk só
- 220 g tejszínhab
- 1 tk rózsavíz
Az angolkrém persze önmagában is remek édesség, de sok más krém alapja is lehet, ilyen például a bajor krém, más néven bavarois. Ehhez zselatint is használunk, majd az alapot tejszínhabbal lazítjuk, így kapunk könnyű, habos, mousse-hoz hasonló krémet.
Sokféleképpen ízesíthetjük, az alábbi recept Heston Blumenthal A tökéletesség nyomában című könyvéből egy átdolgozott verzió (az eredeti recept Blumenthal tökéletesített Fekete-erdő tortájának cseresznyepálinkás bavarois-ja).
Karamellizált banán elkészítése:
A cukrot és a mézet világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a banánt, a sót és – ha használunk – a vaníliát. Főzzük 3-4 percig, amíg a banán összeesik és krémes állagú lesz a karamellel elegyedve. Hagyjuk kihűlni és kanalazzuk négy pohár aljára.
Bavarois elkészítése:
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet egy lábasban egy csipet sóval felhevítjük. A sárgáját és a porcukrot habverővel csomómentesre keverjük, a tej egyharmadát hozzáadjuk, majd az egészet visszaöntjük a lábasba.
A tűzhelyről levéve oldjuk fel benne a zselatint, szűrjük át és adjuk hozzá a rózsavizet. Hagyjuk kihűlni (de nem kell hűtőbe tenni), majd lazítsuk a tejszínhabbal.
Töltsük a karamellizált banános poharakba és tegyük legalább 2 órára hűtőbe.
Tálaljuk pörkölt, durvára vágott kesudióval.
banán , méz , vanília , tojás , zselatin , tej , tejszínhab , rózsavíz