Készítette: Merczi Gábor, Gundel Károly receptje
2012. február 16.- 60 dkg süllő vagy fogas
- 30 dkg paraj
- 15 dkg vaj
- 40 dkg burgonya
- 2 dkg reszelt sajt
- 4 db tojás
- 1dl tejszín
- csipetnyi szerecsendió
- só
ELKÉSZÍTÉSE:
A jó minőségű, főzni való burgonyát – lehetőleg héjában – megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük. Hozzákeverünk 2 dkg vajat, sót, 2 db tojást, megszórjuk egy csipet szerecsendióval, majd habosra keverjük és nyomózsákba töltjük. Egy tálalásra is alkalmas, tűzálló edény alját kivajazzuk, középre ráhalmozzuk a sós vízben forrázott maréknyi parajt, amelyre ráhelyezzük a fehérmorzsában panírozott és vajban kisütött vastag halszeleteket. Az egészet leöntjük egy sűrű besamelmártással, és a tetejét meghintjük reszelt sajttal. A tál szélére a nyomózsákkal burgonyakoszorút készítünk, és az egészet addig sütjük, míg a mártás és a burgonya rózsaszínű nem lesz.
A BESAMELMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
3 dkg liszttel és 5 dkg olvasztott vajjal világos rántást készítünk, amelyet kevés langyos tejjel felengedünk és kiforraljuk. A tűzről levéve 2 tojás sárgáját habarunk bele, felhígítjuk 1 dl tejszínnel és felengedjük egy kis hallével, amelyet a filézett fogas vagy süllő fejéből és gerincéből készítettünk. Amikor elkészült, sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
spenót , süllő , paraj , vaj , burgonya , sajt , tojás , tejszín , szerecsendió