Auguszt Olga receptje
2021. január 14.- 50 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 4 dkg élesztő
- 8 dkg vaj
- 1 dkg só
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 3 dl tej
- 1 ek rum
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
A lisztet egy tálba tesszük, a tej felét kis cukorral felmelegítjük, és feloldjuk benne az élesztőt.
A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva, meleg helyen pihentetjük. Közben a maradék tejben feloldjuk a porcukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot és a rumot.
Amikor a kovász felemelkedett duplájára és a felületén repedések keletkeznek, összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgájákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát addig dagasztjuk, míg teljesen egynemű, fényes és hólyagos nem lesz. Ekkor letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A tésztát belisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, de nem úgy, mint a gyúrt tésztákat, hanem a sodrófával alig érintve, éppen csak simítva, nem lapítva. A tésztát a pogácsaszaggatónál nagyobb, lisztezett üvegpohárral kell kiszaggatni.
A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni. A fedőt ilyenkor teszik rá, hogy a párás melegben még sütés közben is keljen a tészta: ettől lesz szalagos, mert a tészta teteje kiemelkedik az olajból.
A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta.
Ha túl forró az olaj, a tészta hamar megpirul, de a belseje nem sül át rendesen, nem marad ideje a növekedésre, így nem lesz szalagos. Nem könnyű, sok türelmet és odafigyelést igényel!
liszt , porcukor , élesztő , vaj , vaníliás cukor , tojás , tej , rum , citrom héja