Receptek

Az örök zsemle. Próbálja ki a tönkölyös durumzsemlét!

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. június 26.
  • 250 g tönkölybúzaliszt
  • 250 g durumbúzaliszt (kiválthatjuk alakor vagy kamut gabona lisztjével is)
  • 100 g túró
  • 25 g sertészsír
  • 25 g friss élesztő
  • 10 g só
  • 150 g kultúra (kiváltható tejsavóval is)
  • 150-170 g joghurt
  • 1/2 tasak sütőpor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Péklapát - Legyünk mi is pékek!

Nem gondoltuk volna, hogy egyszer előáll egy olyan helyzet, amikor minden addiginál többen kezdenek péksüteményt készíteni. Hogy az elvitelre nyitva lévő, csak megrendelésre dolgozó, illetve házhoz szállítást vállaló pékségek kínálata mellett sokan vágnak bele a kenyérdagasztásba, kiflisütésbe, mert lett rá idejük, mert jó alkalom volt a vírushelyzet miatti bezártságban a konyhában foglalatoskodni, vagy egyszerűen csak szeretnének otthon valami frisset, finomat enni. Soha nem volt ennyire aktuális Péklapát rovatunk, amelyben Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével adunk ötleteket az otthoni sütéshez.

TÖNKÖLYÖS DURUMZSEMLE

Hozzávalók:
250 g tönkölybúzaliszt
250 g durumbúzaliszt (kiválthatjuk alakor vagy kamut gabona lisztjével is)
100 g túró
25 g sertészsír
25 g friss élesztő
10 g só
150 g kultúra (kiváltható tejsavóval is)
150-170 g joghurt
1/2 tasak sütőpor

Elkészítése:
Készítsük elő az alapanyagokat úgy, hogy összeállítás előtt minden szobahőmérsékletű legyen. A nyersanyagokból tésztát dagasztunk, majd a tésztát cipóra formázzuk, letakarjuk, és 20-25 percig pihentetjük.Ezt követően 70 grammos részekre osztjuk, kb. 15 egyforma darabot kell kapnunk.A tésztadarabokat felgömbölyítjük, sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk úgy, hogy a sima felület legyen a sütőpapíron (slusszal felfelé, hogy szépen kinyíljon).Letakarva 30-35 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200-210 °C-ra melegítjük, és egy kisebb fémtálkában 2-2,5 dl vizet teszünk a sütőbe, hogy gőz keletkezzen.A kelesztés végén a tésztadarabokat vízzel óvatosan lekenjük (vagy permetezzük). A már előkészített sütőbe rakjuk a kelt zsemléket, és zárt sütőtérben 10-12 perc alatt készre sütjük. Lágy tésztájú, ízletes zsemlét kapunk.

Mi az a kultúra?
A kultúra Zalában népszerű tejtermék, a Zalaco tejüzeme készíti. A félliteres kiszerelésben kapható, hagyományos, házi jellegű eljárással, pasztőrözött teljes tejből készülő, zamatokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjében és enzimekben gazdag kultúra nem más, mint szobahőmérsékleten, a hozzáadott tejsavbaktériumok hatására megalvadó tej. Aludttejet házilag is készíthetünk. Szobahőmérsékletre (26 °C) felmelegítünk boltban vásárolt teljes tejet (3,6% zsírtartalom). Ebbe teszünk egy kevés élőflórás tejfölt, jól elkeverjük, lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. egy napig állni hagyjuk.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE  A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
Péklapát , zsemle , tönkölybúzaliszt , durumbúzaliszt , élesztő , joghurt , sütőpor , tejsavó