Saly Noémi receptje
2021. augusztus 23.- 5 kg paprika
- 3 kg paradicsom
- 1 kg hagyma
- 1 l olaj
- 1/2 marék só
ESZKÖZÖK:
Vájdlingok, nagy fazék, vágódeszka, éles kiskés, nagyobb üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát szálára, a paprikát szeletekre, a kicsumázott paradicsomot négyfelé vágom.
A hagymát fölteszem az olajban: amikor üvegesedik, hozzáadom a paprikát, amikor összeesett, jön a paradicsom meg a só.
Keverni kell, mert odakap!
Ha megfőtt, forrón, gyorsan beüvegezem, fejreállítom, megy a dunsztba, kész. Az olaj fel fog jönni a tetejére, és megóvja a romlástól.
CIFRÁZZAM?
Ha a paradicsomot pár pillanatra forró vízbe mártjuk, könnyen le lehet húzni a bőrét. Kicsit időigényes, de tényleg jobb, ha nem pöndörög benne annyi héj.
Ami az arányokat illeti: ahány ház, annyi recept, van, aki mindenből egyforma mennyiséget vesz, van, aki hagyma nélkül teszi el, van, aki sűrű paradicsomlébe főzi bele a méregerős bogyiszlóit, és van, aki fokhagyma nélkül el se tudja képzelni.
Mind jó, elrontani nehéz. Egyesek szerint lecsót csak zsírral szabad főzni. Aki szereti, tegye, az eljárás ugyanez.
FELHASZNÁLÁSA:
Lekapok egy üveget a polcról, zutty a lábosba, ráütök egy-két tojást vagy főzök mellé egy kis rizst, olykor teszek hozzá két csipet provence-i fűszerkeveréket. Vagy mehet alája egy szeletke füstölt szalonna, pár karika kolbász, bele egy pár virsli. Egy a lényeg: az én lecsómból negyedóra alatt kész ebéd vagy vacsora van.