Receptek

Lecsó

Saly Noémi receptje

2021. augusztus 23.
  • 5 kg paprika
  • 3 kg paradicsom
  • 1 kg hagyma
  • 1 l olaj
  • 1/2 marék só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

ESZKÖZÖK:
Vájdlingok, nagy fazék, vágódeszka, éles kiskés, nagyobb üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A hagymát szálára, a paprikát szeletekre, a kicsumázott paradicsomot négyfelé vágom.
A hagymát fölteszem az olajban: amikor üvegesedik, hozzáadom a paprikát, amikor összeesett, jön a paradicsom meg a só.


Keverni kell, mert odakap!

Ha megfőtt, forrón, gyorsan beüvegezem, fejreállítom, megy a dunsztba, kész. Az olaj fel fog jönni a tetejére, és megóvja a romlástól.

CIFRÁZZAM?

Ha a paradicsomot pár pillanatra forró vízbe mártjuk, könnyen le lehet húzni a bőrét. Kicsit időigényes, de tényleg jobb, ha nem pöndörög benne annyi héj.


Ami az arányokat illeti: ahány ház, annyi recept, van, aki mindenből egyforma mennyiséget vesz, van, aki hagyma nélkül teszi el, van, aki sűrű paradicsomlébe főzi bele a méregerős bogyiszlóit, és van, aki fokhagyma nélkül el se tudja képzelni.

Mind jó, elrontani nehéz. Egyesek szerint lecsót csak zsírral szabad főzni. Aki szereti, tegye, az eljárás ugyanez.



FELHASZNÁLÁSA:
Lekapok egy üveget a polcról, zutty a lábosba, ráütök egy-két tojást vagy főzök mellé egy kis rizst, olykor teszek hozzá két csipet provence-i fűszerkeveréket. Vagy mehet alája egy szeletke füstölt szalonna, pár karika kolbász, bele egy pár virsli. Egy a lényeg: az én lecsómból negyedóra alatt kész ebéd vagy vacsora van.

paradicsom , paprika , vöröshagyma

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra