Receptek

Süllőfilé édesköménnyel

Gálicz István receptje

2021. december 20.
  • 600 g süllőfilé
  • 0,4 dl szőlőmagolaj
  • 100 g nagy szemű tengeri só
  • 50 g kristálycukor
  • 20-30 db édesköménymag
  • 4 db friss édeskömény
  • 0,5 dl Pastis likőr
  • 1 fej fehér hagyma finomra vágva
  • 70 g vaj
  • 20 g liszt
  • 1 kis csokor kapor
  • só, fehér bors
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A süllőfiléket formázzuk (a széleit levágjuk), a szálkákat csipesszel kiszedjük és egyforma méretű darabokra
vágjuk.

A halfilé levágott részeiből a kaporszárral, kb. 6-7 dl vízzel 10 perc alatt alaplevet főzünk, majd leszűrjük.


A sót és a cukrot összekeverjük, a felét egy tepsibe vagy jénaiba töltjük. A süllőfiléket húsos oldalukon megszórjuk édeskömény magokkal, majd a nagy szemű só és cukor keverékére fektetjük, ezután megszórjuk a keverék másik felével és 20 percig hűtőben állni hagyjuk.

A hűtőből kivéve hideg vízzel leöblítjük a felületüket, majd papírtőrlővel leitatjuk, szárazra töröljük.

Az édesköményeket félbevágjuk, kevésbé szép részeit eltávolítjuk.


A levágott részeket felaprítjuk, és a hagymával vajon puhára pároljuk, kevés liszttel megszórjuk, sózzuk, borsozzuk.

Felhevítjük, és folyamatos kevergetés közben felöntjük apránként 2-3 dl alaplével. Kiforralás után krémes állagúra turmixoljuk, és ha szükséges, kevés alaplével hígítjuk. A félbevágott édesköményeket a felhevített szőlőmagolajon vágási felületükön közepes hőmérsékleten megpirítjuk.

Kivesszük az édesköményeket, majd a visszamaradt olajat felhevítjük, és a bőrös felükkel lefelé megsütjük benne a halfiléket.

Tálaláskor a mártásra tesszük a megpirított édesköményeket, ráhelyezzük a halfiléket, és megszórjuk apró kaporágakkal.


süllőfilé , szőlőmagolaj , Pastis likőr , édeskömény , fehér hagyma , vaj , liszt , kapor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra