Litauszki Zsolt receptje
2020. július 29.- 810 dkg vegyes zöldség (itt: karfiol, brokkoli, cukorborsó, zöldbab)
- 23 g fűszernövény
- 80 g kecskesajt
- 50 g kecskejoghurt
- 23 ek vinegrett (ecet-olaj öntet)
VINEGRETT (ECET-OLAJ ÖNTET)
HOZZÁVALÓK:
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl paradicsomvíz
- 1 kk mustár
- 1 csapott kk cukor
- 1 csapott kk só
- kevés fokhagyma (éles késsel nagyon finomra vágva)
Könnyű előétel, kellemes, lágy savasságot ad neki a paradicsomvíz, amelynek elkészítése macerásnak tűnik, de megéri, élménnyé tesz sok ételt. A hozzávalókat a mindenkori idény zöldségeiből választjuk.
SALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldségadagot röviden blansírozzuk, hogy ne legyen nyers, de ne is legyen főtt, legyen „salátahangulata“. Nagyjából legyenek egyforma darabok:
VINEGRETT ELKÉSZÍTÉSE:
Az ízesítőket először mindig a vizes komponensben (ecet, citromlé, paradicsomlé stb ) oldjuk fel. Ez esetben tehát az olaj kivételével mindent beleteszünk egy befőttesüvegbe, összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, és az egészet alaposan összerázzuk.
Tartósabb emulzió keletkezik, ha az olajat apránként verjük bele a vizes alapba
PARADICSOMVÍZ ELKÉSZÍTÉSE:
A durvára vágott paradicsomot átgyúrjuk (vagy turmixoljuk), majd gézzel bélelt szitára öntjük. Meghintjük csipetnyi sóval, cukorral, kevés ecetet adunk rá, fél napig hagyjuk a hűtőszekrényben lecsöpögni.
Szezonon kívül adjunk hozzá egészben eltett konzervparadicsomot is. Ami a szitán fennmarad, azt szikkaszthatjuk, és mártásokhoz használjuk.
vegyes zöldség , fűszernövény , karfiol , brokkoli , cukorborsó , zöldbab , kecskesajt , kecskejoghurt , vinegrett , olívaolaj , mustár , fokhagyma , paradicsomvíz