Elek Balázs receptje
2021. június 2.TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 12 dkg teljes kiőrlésű keksz (legjobb magunknak készíteni)
- 7 dkg vaj
KRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 330 g krémsajt (jó minőségű)
- 1 nagy ek barnacukor
- 1 ek liszt
- 1-2 db tojás (mérettől függően)
- 30 g joghurt
- 1/2 rúd vanília
TOVÁBBI HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg fehér csoki
- 2 dl zsíros tejszín
- 2 db édesburgonya
- 1 csipet só
- kevés barna cukor, igény szerint
- 1 db lime héja és leve
ESZKÖZÖK:
- 1 db habszifon
- 2 db patron
A kekszet apróra összetörjük és elkeverjük a vajjal, majd tortaformába vagy tepsibe nyomkodva 160 °C-os sütőben megsütjük.
A krémhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd a kihűtött tésztára kanalazzuk, és addig sütjük, amíg már nem folyós a közepe és szépen megpirult a teteje.
Egy szilikonformát kikenünk olvasztott fehér csokoládéval és kidermesztjük. A maradék fehér csokoládét elkeverjük tejszínnel és habszifonba töltjük.
Az édesburgonyát megsütjük sütőben, majd pürésítjük egy kevés lime-héjjal és lével ízesítve.
A csokoládékehelybe nyomjuk a szifonból a habot, és mellé vagy rá tálaljuk a kihűtött sajttortát, illetve az édesburgonya-pürét.
keksz , vaj , liszt , tojás , joghurt , krémsajt , vanília , tejszín , fehér csoki , édesburgonya , lime