Tivadar György receptje
2021. május 31.- 60 dkg burgonya
- 20 dkg liszt
- 5 dkg fűszerpaprika
- 10 dkg juhtúró
- 10 dkg tejföl
- 1 db szerecsendió
- 30 dkg zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 60 dkg akasztói sziki ponty
- 1 db tojás
- 1/2 köteg kapor
- 1/2 dl olívaolaj
- 5 dl étolaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
A burgonya elkészítése: A burgonyát sós vízben puhára főzzük, forrón meghámozzuk, majd áttörjük. Hozzáadjuk a sót, lisztet, szerecsendiót, és burgonyagombócot készítünk, amit forrásban lévő vízben puhára főzünk.
A zöldborsópüré elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk, hogy átmelegedjen, majd hozzáadjuk a vizet (vagy zöldségalaplevet, kb. 1/2 litert). 5 perc forralás után csomómentesre turmixoljuk.
A ponty elkészítése: A sziki pontyot 2 irányból beirdaljuk és kockákra vágjuk. Sózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, és 180 °C-os olajban ropogósra sütjük.
A burgonyagombóc elkészítése: A burgonyagombócokat forró olívaolajon körbepirítjuk, a juhtúrós tejföllel átforgatjuk, majd ráhelyezzük a sült sziki pontyot.
burgonya , liszt , juhtúró , tejföl , fűszerpaprika , zöldborsó , vöröshagyma , fokhagyma , szerecsendió , olívaolaj , tojás , kapor , akasztói sziki ponty