Receptek

Szilva borókával

Saly Noémi receptje

2020. július 30.
  • 2 kg szilva (nem baj, ha nem túl édes)
  • 50 dkg cukor
  • 20 szem borókabogyó
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A szilva is azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyek meglepően jól érzik magukat húsok társaságában. Készíthetjük ecetesen magában vagy fokhagymával töltve, az is nagyon finom, de az én érdeklődésemet most egy francia falusi recept ragadta meg. Olyan egyszerű, amilyen csak egy falusi recept tud lenni, de egyben olyan rafinált is, amilyen meg csak egy francia recept tud lenni. Tessék.ESZKÖZÖK:
tálak, vájdling, mozsár, lábos, üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:
A szilvát kimagvaljuk, rázúdítjuk a cukrot. A borókabogyót a mozsárban durvára törjük, a szilvához adjuk, az egészet jól átkeverjük, és 24 óráig hűvös helyen pihentetjük.

Másnap tűzre tesszük, és lassú tűzön, kevergetve legalább egy órát főzzük, addig, amíg egy kicsit sűrűsödni nem kezd.

Beüvegezzük, pár percre fejreállítjuk, mehet a dunsztba.CIFRÁZZAM?
Szerintem ebbe nem kell az égvilágon semmi. De ha mégis, akkor egy kis friss borsot és a beüvegezés előtti pillanatokban egy-két stampedli gint vagy jóféle szilvapálinkát tennék bele, ezzel persze súlyosan korlátozva a lehetséges fogyasztók körét.


FELHASZNÁLÁSA:
Mondom, húsokhoz. Kipróbáltam májpástétommal, az még jobb volt. És ha legközelebb befut a konyhámba egy nyulacska vagy – teszem azt – vaddisznó, nyilván megtisztelem őket ezzel a kitűnő lekvárral.
Folyton termő csodagyógyszer
A boróka (Juniperus communis) a ciprusfélék családjába tartozó növény. Erős aromájú magvait nemcsak fűszerként, hanem gyógyszerként is hasznosítják. Erős vizelethajtó, ezért magas vérnyomás ellen is hatékony. Kismamák és gyerekek ne fogyasszák!

A jenever karrierje
A borókabogyó húsok, főleg vadételek remek fűszere, de ez adja a világ egyik legnépszerűbb italának, a ginnek az ízét is. Az 1650-es években találta ki egy francia orvos, de a „jenever” angolok és hollandok révén terjedt el az egész világon.

szilva , borókabogyó