Gyurik Gábor receptje
2021. június 21.- 2,5 kg borjúcomb
- 1,2 kg újburgonya
- 70 dkg spárga
- 2 db póréhagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- 1 db szárzeller
- 3 db citrom
- 2,5 dl fehérbor
- 2 dl extraszűz olívaolaj
- 10 dkg vaj
- 1 csokor tárkony
- 2 ek cukor
- só, őrölt bors
A combot megtisztítjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalát serpenyőben erős tűzön körbepirítjuk.
A hagymákat, zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, tepsibe tesszük, ráöntjük a fehérbort, hozzáadjuk a tárkonyt és a citromokat félbevágva, tetejére a borjúcombot, majd az egészet lefedve 130 °C-os sütőben kb. 2 órát sütjük.
A körethez az újburgonyát sós vízben félpuhára főzzük, kihűtjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, habzó vajon aranybarnára pirítjuk.
A spárgákat megtisztítjuk, forrásban lévő sós-cukros-citromleves vízben 5-6 percig főzzük, majd a burgonyához hasonlóan kevés vajon ezt is megpirítjuk.
spárga , borjúcomb , újburgonya , póréhagyma , szárzeller , fokhagyma , sárgarépa , citrom , fehérbor , extraszűz olívaolaj , vaj , tárkony