Kocsis Regina receptje
2021. április 21.Omlós tésztához:
- 250 g liszt
- 200 g enyhén puha vaj
- 100 g porcukor
- 1 csipetnyi só
- 2 db tojássárgája
Mázhoz:
- 1 db tojássárgája
- 1 ek tej
Krémhez:
- 4 db biocitrom
- 5 db tojássárgája
- 250 g cukor
- 200 g tejszín
A tetejére:
- 30 g porcukor
Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és befóliázva 2 órát pihentetjük a hűtőben. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és egy 28 cm átmérőjű tarte-formát kibélelünk vele, ezt újabb 20 percet pihentetjük a hűtőben, majd 180 °C-on 20 percig vakon sütjük (sütőpapírral letakarjuk és babbal megszórjuk), majd a nehezéket levéve további 15 percig.
A sütő hőmérsékletét 170 °C-ra mérsékeljük, a tésztát hagyjuk kissé kihűlni, majd a belsejét megkenjük a tojásmázzal, és további 5 percre a sütőbe helyezzük.
A töltelékhez finomra reszeljük a citromok héját, kifacsarjuk a levét, majd leszűrjük. A tojások sárgáját és a cukrot tálban simára keverjük, ráöntjük a citrom levét és a héját, óvatosan hozzákeverjük az enyhén felvert tejszínhabot.
Hűtőben pihentetjük 15 percet, a sütőt 150 °C-ra mérsékeljük, majd a krémet átkeverés után a kihűlt tésztába töltjük és 80 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd 12 órán át hűtőben pihentetjük.
A porcukor felével megszórjuk, és konyhai lángszóróval karamellizáljuk, majd a másik felével ismét. Azonnal tálalhatjuk, hűtőben tároljuk ezt a könnyed, savanykás tarte-ot.