A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Tojás formában (oeuf cocotte)

Tamás és Bittera Dóra receptje

2012. február 14.
ALAPRECEPTOptimális esetben 6-8 cm-es átmérőjű, 4-5 cm magas porcelánformában készül. Ennek híján használhatunk kisméretű befőttesüveget, csészét vagy muffinformát. Whiskyspohár is megteszi (nem kell nagyon magas hőt kibírnia).A formát kivajazzuk, aljára sót és borsot hintünk. Felütjük a tojást egy külön csészébe, majd a csészéből átcsúsztatjuk óvatosan a formába. (Ha a formánk nagyobb, akkor két tojást adunk bele.) Egy-két evőkanál tejszínt csurrantunk rá - annyit, hogy a tojássárgája "védve legyen", csak kis része látsszon ki.Egy magas falú tepsit alul kibélelünk zsírpapírral (vagy akár egy elfekvő színes magazinnal). Erre állítjuk a tojással töltött formákat. A tepsit annyi forró vízzel öntjük fel, hogy a formákat félig ellepje. 160-
°C-os sütőben 6-10 perc alatt elkészül. Akkor van kész, amikor a fehérje már szilárd, a sárgája még lágy.

VARIÁCIÓS LEHETŐSÉG - EGY PÉLDAA
sütőt
°C-ra melegítjük. Négy darab 6 cm széles és 6 cm magas formát kivajazunk, az alját sózzuk, borsozzuk. Mindegyikbe egy tojást engedünk. Meghintjük apró kockára vágott sonkával, rákanalazunk egy evőkanál tejszínt. Így készítjük el az alaprecept szerint. Végül frissen pirított földimogyorót helyezünk rá.! TIPPAz étel igen jól előkészíthető: a formák a friss tojással hűtőszekrényben tárolhatók elkészítésig. Néhány perc alatt friss meleg ételt tálalhatunk.Készíthetjük gombával, rákkal és kapribogyóval, füstölt hallal és mustárral, sonkával és földimogyoróval, (nagyon erős lángon véresre sütött) csirkemájjal és vörösbor-eszenciával. A forma oldalát kibélelhetjük finomra reszelt sajttal (beletapad a vajba). Csíkra vágott hámozott sült paprikát is tehetünk a forma aljába, erre kerül a tojás, majd a tetejére ropogósra sült sonka. Igazi csemege, ha szezonban aromás szarvasgombát hermetikusan zárható üvegbe teszünk a tojás mellé, ami így átveszi az aromát. Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra