Vidák Zoltán receptje
2020. július 25.TÖLTÖTT ÖKÖRFAROK
HOZZÁVALÓK:
- 1 db ökörfarok (kb. 1 kg)
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 10 szem egész bors
- 2 szem szegfűszeg
- só
KENYÉRTÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 2 szelet kenyér
- kisebb csokor petrezselyem
- 2-3 dkg füstölt hús
DARAGALUSKA
HOZZÁVALÓK:
- 1 db tojás
- 100 g búzadara
- 50 g kemény vaj
- só, bors
TÖLTÖTT ÖKÖRFAROK ELKÉSZÍTÉSE:
Az ökörfarkat alaposan lemossuk, levest készítünk belőle. Amikor a zöldségek roppanósak, kiemeljük őket belőle és félretesszük.
Ekkor kivesszük az ökörfarkat, még melegen a csontot kiemeljük belőle, és a csont helyére tesszük a kenyértölteléket. Fóliába tekerjük és kihűtjük.
KENYÉRTÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
Kevés húslében megáztatjuk a lehámozott kenyeret, alaposan kinyomjuk, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és füstölt hússal, és ezzel töltjük a húst.
DARAGALUSKA ELKÉSZÍTÉSE:
Összekeverjük az alapanyagokat, hűtőben pihentetjük fél órát. Majd kanállal galuskákat szaggatva gyöngyöző sós vízben kifőzzük.
Az ökörfarkat forrón kell kicsontozni és betölteni: könnyebb, ha gumikesztyűben végezzük, így a kezünk a hőt jobban bírja. A tölteléket variálhatjuk pirított erdei gombával, magvakkal (pisztácia, dió). A levest tálalhatjuk még külön párolt velős csonttal, amelyre fokhagymás petrezselymet szórhatunk, pirítóson különleges csemege.
ökörfarok , sárgarépa , petrezselyemgyökér , karalábé , szegfűszeg , vöröshagyma , fokhagyma , kenyér , füstölt hús , petrezselyem , tojás , vaj , búzadara