Saly Noémi receptje
2020. július 24.- 50 dkg friss zöldbab
- 1 db tonhalkonzerv (darabos fajta sima, sós lében)
- 1 pohár tejföl vagy görög joghurt
- 1 csokor kapor
- 1/2 db citrom kifacsart leve
- pici olívaolaj (elmaradhat)
- só
Ehhez persze szeretni kell a tonhalat meg a zöldbabot, de főleg a kaprot, ami egy megosztó zöldfűszer: vagy nagyon szereti az ember, vagy semennyire. Én az előbbi emberfajtához tartozom, szinte bármibe hajlamos vagyok beletenni. Például ebbe a villámgyorsan elkészülő egytálételbe.
ESZKÖZÖK:
vágódeszka, kis kés, a Piros Lábos, fakanál
ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldbabnak lehúzzuk a szálkáját, és lobogva forró sós vízbe tördeljük, az utolsó forrástól számított 5-10 perc múlva kész. A kaprot fölaprítjuk, a babot és a halat jól lecsurgatjuk, az egészet összekeverjük, ha kell, utánasózunk, rottyan egyet, kész.
Tálaláskor adjuk hozzá a citromot és a tejfölt. (Ha tervezünk a keletkező maradékkal, a tejfölt/joghurtot csak a tányérban tegyük bele: salátaként lehet, hogy csak olívaolajjal fogjuk turbózni.)
zöldbab , tonhalkonzerv , tejföl , kapor , citrom leve , olívaolaj