Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. március 8.(kb. 12 szelet)
TÖLTELÉK
Hozzávalók:
- 2 db zsemle
- 3 dl langyos tej
- 25 dkg darált csirkemáj
- 10 dkg darált füstölt szalonna
- 2 db tojás
- 2 tk só
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk majoránna
- 1 kg sertésdagadó felszúrva
- só, bors
- 2 ek zsír
Elkészítjük a tölteléket: a zsemlét felkockázzuk, és leöntjük a langyos tejjel, hagyjuk állni, amíg beszívja a tejet, majd kinyomkodjuk. Összekeverjük a darált csirkemájjal és füstölt szalonnával (kérjük meg a hentesünket, hogy darálja le, ha nincs otthon darálónk).
Belekeverjük a két tojást, végül a sót, a pirospaprikát és a majoránnát.
Alaposan összedolgozzuk, elkeverjük a masszát és habzsákba tesszük, ezzel tudjuk legkönnyebben megtölteni a húst.
A dagadót kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd a habzsák segítségével megtöltjük. A végét hústűvel lezárjuk. A húst konyhai zsinórral néhány centinként körbe is kötözhetjük, hogy szebben tartsa a formáját.
Tepsibe rakjuk, a tetejére tesszük a két evőkanálnyi zsírt, és aláöntünk kb. fél deci vizet. 1,5 órán át sütjük, majd felvesszük a sütő hőfokát 200 °C-ra, és további 20 percig sütjük, amíg szépen megpirul.
zsemle , tej , csirkemáj , füstölt szalonna , tojás , pirospaprika , majoránna , sertésdagadó