Jahni László receptje
2021. január 18.- 600 g vadsüldőtarja
- 1/2 fej (kb. 300 g) kelkáposzta
- 200 g sütni való burgonya
- mangalicazsír: amennyi a húst ellepi
- 8 dl zöldségalaplé
- 120 g vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- citromlé
- só, bors
- egész köménymag, kakukkfű
A csontozott nyakhúst (tarja) sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfűvel bedörzsöljük, és kötözőzsineggel megformázzuk.
Tálaláskor a zsineget eltávolítjuk, és vastag szeletekre vágjuk, amelyeket forró serpenyőben megpirítunk.
Zsiradékon finomra vágott vöröshagymát párolunk, felöntjük fehérborral, amit teljesen elforralunk. Hozzáadjuk a zöldségalaplét, felére redukáljuk. Adunk még hozzá egy kevéske citromlevet, és hideg vajjal dúsítjuk mártás állagúra.
A kelkáposztát sós, enyhén cukros vízben leforrázzuk, lehűtjük és metéltre vágjuk. Hozzátesszük a vajmártáshoz, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, serpenyőben kipattogtatott egész köménymaggal. Kockákra vágott sült burgonyával tálaljuk a főzeléket és a pirított tarjaszeleteket.
vadsüldőtarja , kelkáposzta , burgonya , mangalicazsír , vaj , vöröshagyma , zöldségalaplé , fehérbor , citromlé , köménymag , kakukkfű