Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2021. április 23.Tészta
Hozzávalók:
- 220 g búzaliszt
- 24 g porcukor
- 3 g só
- 22 g vaj
- 12 g élesztő
- 1 db tojássárgája
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)
- 40 g tejszín
- 60 g tej
- 10 g rum
- 1 db citrom leve és héja
- 1 db narancs leve és héja
Töltelék
Hozzávalók:
- 150 g kész vaníliapuding
- 140 g túró
- 35 g porcukor
- 25 g magozott meggy
Puding
Hozzávalók:
- 25 g cukor
- 1/2 rúd vanília
- 1 db tojássárgája
- 18 g étkezési keményítő
- 250 ml tej
- 1/2 ek vaj
- csipet só
A felületére:
- 1 db tojásfehérje a lekenéshez
- 20-25 g szeletelt mandula
Előkészítés:
1. Elkészítjük a pudingot. A cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a tojássárgáját összekeverjük a keményítővel, majd felöntjük a tejjel, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy csomómentes legyen. Végül beletesszük a vajat, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Miután felforrt, még néhányat keverünk rajta, majd hagyjuk hűlni. (Ez a pudingmennyiség két kalácshoz elegendő.)
2. Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
3. A tejszínben eloszlatjuk a rumot, a tojássárgáját és a maradék tejet.
Elkészítése:
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citrom és a narancs héját és levét, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
A tojással, tejjel és rummal elkevert tejszínes keverékkel és a szobahőmérsékletű vajjal lágy kalácstésztát dagasztunk. A kész tésztát letakarva kb. 10-15 percig pihentetjük.
Az érett tésztát a forma hosszára nyújtjuk.
Az előre elkészített vaníliapudingot a kinyújtott tésztára kenjük, rászórjuk a porcukorral bekevert túrót és a meggyet, majd feltekerjük.
A tekercset középen kettévágjuk, összefonjuk, végeit kissé összecsípjük, és a vajjal kikent sütőformába helyezzük.
Meleg helyen letakarva 35-40 percig kelesztjük.
A kelési idő kétharmadánál a felületét tojásfehérjével lekenjük, és meghintjük szeletelt mandulával. Előmelegített, 190-200°C-os sütőben 32-35 perc alatt készre sütjük.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
liszt , tojás , vaj , élesztő , tej , porcukor , sütőpor , vaníliás cukor , tejszín , rum , citrom , narancs , vaníliapuding , túró , étkezési keményítő , meggy , szeletelt mandula