Receptek

Vaníliás kalács

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2021. április 23.

Tészta
Hozzávalók:

  • 220 g búzaliszt
  • 24 g porcukor
  • 3 g só
  • 22 g vaj
  • 12 g élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)
  • 40 g tejszín
  • 60 g tej
  • 10 g rum
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1 db narancs leve és héja

Töltelék
Hozzávalók:

  • 150 g kész vaníliapuding
  • 140 g túró
  • 35 g porcukor
  • 25 g magozott meggy

Puding
Hozzávalók:

  • 25 g cukor
  • 1/2 rúd vanília
  • 1 db tojássárgája
  • 18 g étkezési keményítő
  • 250 ml tej
  • 1/2 ek vaj
  • csipet só

A felületére:

  • 1 db tojásfehérje a lekenéshez
  • 20-25 g szeletelt mandula
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Előkészítés:
1. Elkészítjük a pudingot. A cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a tojássárgáját összekeverjük a keményítővel, majd felöntjük a tejjel, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy csomómentes legyen. Végül beletesszük a vajat, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Miután felforrt, még néhányat keverünk rajta, majd hagyjuk hűlni. (Ez a pudingmennyiség két kalácshoz elegendő.)

2. Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.

3. A tejszínben eloszlatjuk a rumot, a tojássárgáját és a maradék tejet.

Elkészítése:
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citrom és a narancs héját és levét, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.

A tojással, tejjel és rummal elkevert tejszínes keverékkel és a szobahőmérsékletű vajjal lágy kalácstésztát dagasztunk. A kész tésztát letakarva kb. 10-15 percig pihentetjük.

A kalács sütéséhez egy 28 cm átmérőjű sütőformát használjunk.


Az érett tésztát a forma hosszára nyújtjuk.



Az előre elkészített vaníliapudingot a kinyújtott tésztára kenjük, rászórjuk a porcukorral bekevert túrót és a meggyet, majd feltekerjük.



A tekercset középen kettévágjuk, összefonjuk, végeit kissé összecsípjük, és a vajjal kikent sütőformába helyezzük.

Meleg helyen letakarva 35-40 percig kelesztjük.
A kelési idő kétharmadánál a felületét tojásfehérjével lekenjük, és meghintjük szeletelt mandulával. Előmelegített, 190-200°C-os sütőben 32-35 perc alatt készre sütjük.



AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.

                      

liszt , tojás , vaj , élesztő , tej , porcukor , sütőpor , vaníliás cukor , tejszín , rum , citrom , narancs , vaníliapuding , túró , étkezési keményítő , meggy , szeletelt mandula

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra