Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. február 25.- 500 g búzafinomliszt
- 1 csipet sütőpor
- 150 g tejföl
- 75 g tej (langyos)
- 40 g élesztő
- 7,5 g cukor
- 1 db tojás
- 130 g juhtúró
- 7,5 g só
- 90 g olívaolaj
- 25-35 g metélőhagyma (ízlés szerint)
- 155 g vaj (olvasztott vaj a tészta lekenéséhez)
A felületre még sütés előtt:
- 1 db tojás (lekenéshez)
- fekete szezámmag
- szezámmag
Péklapát - Legyünk mi is pékek!
STANGLI (KIFLI) METÉLŐHAGYMÁVAL
Hozzávalók:500 g búzafinomliszt
1 csipet sütőpor
150 g tejföl
75 g tej (langyos)
40 g élesztő
7,5 g cukor
1 db tojás
130 g juhtúró
7,5 g só
90 g olívaolaj
25-35 g metélőhagyma (ízlés szerint)
155 g vaj (olvasztott vaj a tészta lekenéséhez)
1 db tojás (lekenéshez)
fekete szezámmag
szezámmag
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk a sütőporral. A tejet a tejföllel elkeverjük, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, a metélőhagymát, majd a keverékben egyenletesen eloszlatjuk a juhtúrót, hozzáadjuk az egész tojást, a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, könnyű tésztát nem kapunk.
Négy egyenlő részre osztjuk, cipókat formázunk belőle. A kis tésztákat 1 órán át pihentetjük letakarva. A már érett tésztákat kb. 3 mm vastag kör alakra nyújtjuk.
Egy-egy tésztácskából 8 háromszöget vágunk és megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb végétől kis kiflikké sodorjuk.
A felületüket megkenjük a felvert tojással, ízlés szerint fekete és fehér szezámmag keverékébe forgatjuk. De szórhatunk rá só és kömény keveréket, vagy reszelt sajttal is meghinthetjük. Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, majd 25-30 percig kelesztjük.
liszt , sütőpor , tejföl , tej , élesztő , cukor , vaj , metélőhagyma , olívaolaj , tojás , juhtúró , só