Saly Noémi receptje
2020. augusztus 1.- 1 kg apróbb, fiatal padlizsán
- 30 dkg cukor
- 1/2 dl víz
- 30 dkg méz
- 1 mk őrölt koriander
- 1 csapott kk só
Csak semmi pánik. Az örmények tudják, amit tudnak. Az alábbi recept francia forrásból származik, de változatait megtaláltam más nyelveken (magyarul is). A legegyszerűbbet mutatom, aztán lehet cifrázni.
ESZKÖZÖK:
egy nagyobb és egy kisebb vágódeszka, tésztaszűrő, rozsdamentes vagy fakés, nagylábos, kis üvegek
ELKÉSZÍTÉSE:
A padlizsánt a sütő alufóliával bebugyolált rácsára fektetjük, és kb. 50-60 percig sütjük. Közben egyszer érdemes megforgatni.
Ha puha, kivesszük, még forrón meghámozzuk, két vágódeszka között alaposan kinyomjuk a levét (mert keserű), majd apró darabokra vágjuk, és a tésztaszűrőben hagyjuk jól lecsöpögni.
A cukorból szirupot főzünk a fél deci vízzel. Tíz percig érdemes rotyogni hagyni kis lángon, hogy a víz nagyja párologjon el.
Ekkor beletesszük a padlizsánt, és 20-25 percig hagyjuk főni. Most jön a méz, a só meg a koriander, és még 10 perc csendes rotyogás.
Ne hagyjuk magára, köpköd és odakaphat.
Kis üvegekbe adagoljuk, kivételesen nem dunsztoljuk, csak letakarjuk tiszta konyharuhával, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ekkor lezárjuk, vihetjük is a spájzba.
CIFRÁZZAM?
Az örmények egy kiló padlizsánhoz fél kiló cukrot és fél kiló mézet vagy simán egy kiló cukrot tesznek, ami szerintem túlzás, de aki szereti, tegye.
Mehet bele gyömbér, citromhéj, szegfűszeg, fahéj és kardamom, adhatunk hozzá almát, narancsot, citromot, diót.
A marokkói receptem is 1:1 arányban használ padlizsánt és cukrot, 2 darab fahéjjal, 1 evőkanálnyi szegfűszeggel és egy pohár citromlével. Lehet próbálkozni, csak egyvalami soha ki ne maradjon: a só.
FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra egy csésze jó sötét, keserű teához; palacsintába (sós tésztából sülttel a legjobb), és nem utolsósorban libamájhoz.
De kacsamájhoz is lehet, vagy érett kemény sajthoz.