Zirig Árpád receptje
2018. szeptember 2.- leveles tészta
- krémsajt vagy mascarponé
- feta, túró, juhtúró, pesztó, paradicsomszósz
- szalonna
- sonka
- gomba
- aszalt paradicsom
- sajt
- áfonya, szilva, barack
A leveles, hajtogatott tésztákat érdemes téglalapokra vágni, mivel minél kevesebb nyesedékkel dolgozunk, annál jobban ki tudjuk használni a tésztát. A hajtogatott tészták maradékait ugyan összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk újra, de ez már nem lesz sütés után leveles, ezért a karika, kisvirág, szívecske, traktor alakú leveles tészták tulajdonképpen veszteségesek.
A négyzet alakúra vágott tésztát állítsuk párokba, az egyik tésztakocka közepét szúrjuk ki pogácsaszaggatóval - ez lesz a sütemény teteje. Az aljának szánt tészta közepére kenjünk lágy krémsajtot (vagy mascarponét, fetát, túrót, juhtúrót, pesztót, paradicsomszószt, végtelen a lista), erre szórjunk szalonnát, sonkát, gombát, aszalt paradicsomot, még több sajtot - újabb végtelen lehetőségek sora.
Ha kicsit tartalmasabbá tennénk, óvatosan üssünk fel egy tojást egy tálba, majd finoman kézzel emeljük ki a tojássárgáját és tegyük az alap közepére. A maradék tojásfehérjét használhatjuk pavlovához, Rákóczi túróshoz, habos-almás pitéhez, húsprádhoz, de a fagyasztóban két hónapig eláll dobozban, úgyhogy később is elő lehet venni.
Amikor már minden feltét a tésztán van, óvatosan kenjük meg a széleket tojásfehérjével vagy egész, felvert tojással, ezzel tapasszuk rá a felső tésztaréteget. Ujjal finoman nyomkodjuk le, de ne nyomjuk teljesen össze, különben a tészta nem fog megemelkedni.
A kiszúrt korongokat se dobjuk el, ezek még tökéletesen felhasználhatók egy falatnyi süteménynek: a közepét ujjal nyomkodjuk meg, hogy egy kis mélyedést kapjunk, így középen nem fog annyira megemelkedni. Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg gyümölccsel, tegyünk rá egy fél szilvát, barackot, cukrászkrémet és süssük a többi süteménnyel.
190 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, és még melegen tálaljuk.