Máhr Attila receptje
2020. augusztus 7.A LIBACOMB
HOZZÁVALÓK:
- 4 db libacomb
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 6 db babérlevél
- fekete bors egészben, lestyán, só
TÚRÓS CSUSZA
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg házi csuszatészta
- 15 dkg mangalicasonka
- 50 dkg túró
- 3 dl tejföl
- só
KAPROS-PAPRIKÁS MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
- 1 kk liszt
- 1 ek édes fűszerpaprika
- 1/2 csokor friss kapor
- só, őrölt fehér bors
A LIBACOMB ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított combokat egy lábosba helyezzük, és felöntjük meleg vízzel. A vöröshagymát, a fokhagymát és a fűszereket hozzádobjuk, és lassú tűzön puhára főzzük.
Ha előfőzzük a liba- és kacsacombokat sütés előtt, akkor nem száradnak ki a sütés alatt, és a jó ízeket könnyebben be lehet juttatni a hús belsejébe, ezért bátran fűszerezzük az abálólét.
Természetesen így akár több napra is eltehetjük a combokat, és ha vendégek jönnek, akkor elkápráztathatjuk őket a 20 perces sütési idővel.
A majdnem puhára főzött libacombokat bőrrel felfelé a tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.
TÚRÓS CSUSZA ELKÉSZÍTÉSE:
A sonkát vékony csíkokra vágjuk és lepirítjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd alapos szűrés után összekeverjük a lepirított sonkával, a túróval és a tejföllel. Palacsintasütőbe tesszük, és grillsütőben összesütjük, illetve megpirítjuk a tetejét.
KAPROS-PAPRIKÁS MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A kaprot leszárazzuk, finomra vágjuk, a szárakat pedig kevés sós vízben kivonatnak kifőzzük. A combok sütésekor nyert zsírt félretesszük.
A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük. A tejfölt krémesre keverjük a liszttel.
A kisült zsíron megpirítjuk a hagymát, finoman sózzuk és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, kis vízzel felöntjük, majd visszapirítjuk. Felöntjük a kapros kivonattal, és beletesszük a lereszelt fokhagymát.
Fűszerezzük, és ha felforrt, behabarjuk és leszűrjük. Belekeverjük a finomra vágott kaprot.
Előmelegített tányérra rátesszük a megsült csuszát, mellé a ropogós combot, és alá egy keveset a mártásból. Friss kaporral díszítjük.
libacomb , vöröshagyma , fokhagyma , babérlevél , lestyán , túró , tejföl , házi csuszatészta , mangalicasonka , liszt , fűszerpaprika , kapor