Bittera Dóra-Salamon Csaba receptje
2018. március 19.GOMBÓC
HOZZÁVALÓK:
- 500 g szikkadt, édesítetlen briós (vagy zsömle) héja nélkül, 1 cm-es kockára vágva
- 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
- 120 g vaj
- 125 g tejszín
- 2 tojás
- só, bors, szerecsendió
KÁPOSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 1 fej hagyma vékony csíkra vágva
- 50 g libazsír
- 1000 g savanyú káposzta
- 600-700 ml szárnyas- vagy zöldségalaplé
- 200 g kolozsvári szalonna vagy füstölt hús (esetlegesen)
- 200 ml barnasör
- 2-3 ek fehér balzsamecet (esetlegesen)
- 1 db savanyú alma
- só, fűszerzacskóban: 1 babérlevél, 4 borókabogyó összezúzva,1 kávéskanál fehér bors
GOMBÓC ELKÉSZÍTÉSE:
A zsemle- vagy brióskockákat kevés vajon pirítjuk, hagyjuk kihűlni. A hagymát néhány percig a maradék vajon pároljuk, majd a meleg tejszínnel, a felvert tojással a zsemlekockákhoz adjuk. Röviden állni hagyjuk, ha kell, kicsit kinyomkodjuk, majd összegyúrjuk.
Kisméretű gombócra formázzuk, forrásban lévő sós vízben, kis lángon, gyöngyöző forrással készítjük. Formázhatjuk alufóliában hengeresre is, ezt gőzpárolóban készítjük, vagy félig forró vízzel telt serpenyőbe tesszük, és lefedjük.
KÁPOSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A káposztát alaposan kimossuk, kicsavarjuk. A fűszereket gézbe csomagoljuk. A hagymát a libazsíron megforgatjuk, hozzáadjuk a káposztát, 6-8 percig pároljuk.
Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a fűszerzacskót és a füstölt húst egészben. A lábost lefedve 40 percre kis lángra tesszük (készíthetjük langyos sütőben is). Ezután felöntjük barnasörrel, ízesítjük a balzsamecettel, még 15-20 percig pároljuk, úgy, hogy a fedőn kis rést hagyunk, végül belereszeljük az almát.
káposzta , briós , vöröshagyma , vaj , tejszín , tojás , szerecsendió , zöldségalaplé , libazsír , kolozsvári szalonna , barnasör , fehér balzsamecet , alma , borókabogyó , babérlevél , bors