Nábelek Zsófia receptje
2018. szeptember 16.Áfonyás pite
Hozzávalók (kb. 30 cm átmérőjű tálhoz):
A tésztához
- 350 g liszt
- 20 g cukor
- 5 g só
- 280 g hideg, felkockázott vaj
- 80 g jéghideg víz
A töltelékhez:
- 650 g kék áfonya
- 150 g cukor
- 1 citrom héja
- 1-2 db apróra tört borókabogyó
- 40 g kukoricakeményítő
- 2 g só
- ½ kk vaníliakivonat (elhagyható)
Az amerikai pitekultúra egyik ékköve a kékáfonyás verzió, ami két vékony, ropogós tésztaréteg közé ölel egy vaskos áfonyahalmot, mellé lehet kínálni vaníliafagylaltot, lágy tejszínhabot, vaníliasodót, de persze
Az áfonyaszezon vége most van szeptember derekán, de a piacokon még lehet kapni - bár jóval drágább gyümölcs, mint a barack vagy a szilva, ne hagyják ki, ha igazán különleges süteménnyel zárnák a nyarat.
Áfonyás pite elkészítése:
A tésztát legkönnyebben késes robotgépben lehet elkészíteni, ha viszont kézzel dolgozunk, mindenképp hűtsük be az összes alapanyagot.
Ekkor kiöntjük egy tálba, meglocsoljuk a hideg vízzel és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A massza ilyenkor még ragacsos, de nem kell miatta aggódni: két részre osztjuk, lefóliázva minimum egy órára hűtőbe tesszük, ezalatt könnyen nyújthatóvá dermed.
Ezután a tészta egyik felét alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk és a sodrófára tekerve a sütőtálba tesszük. Belenyomkodjuk, a felesleget levágjuk, majd visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Vajazni-lisztezni nem kell a formát, a jól megsült tészta könnyen kijön belőle.
A töltelék elkészítése:
Az áfonyát összeforgatjuk a szárazanyagokkal, fűszerekkel, néhány szemet a markunkban megtörve, hogy a kifolyó lé a gyümölcsökre tapassza a keményítőt és a cukrot. A behűtött tésztára halmozzuk.
Ahhoz, hogy szép fényes legyen a pite, egy tojássárgáját összekeverünk egy evőkanálnyi tejszínnel, ezzel lekenjük az egészet. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, amíg a gyümölcs leve már kezd kibugyogni a réseken. Másfél-két óra pihentetés után szeletelhető, szobahőmérsékeleten 2-3 napig eláll.
édesség , pite , áfonya , citrom héja , borókabogyó , liszt , vaj , kukoricakeményítő