A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Zsenge izsópos kukoricaleves tőkehallal, szarvasgombával

Gyurik Gábor receptje

2019. április 5.
  • 4 kg tejes csöves kukorica
  • 2 l zöldségalaplé
  • 60 dkg tőkehal
  • 1 db közepes szarvasgomba
  • 2 szál póréhagyma
  • kisebb csokor izsóp
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl fehérbor
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 8 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1-2 ek só
  • kevés ecet
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A póréhagymát felszeleteljük, az olíván megfonnyasztjuk. A kukoricacsövekről a szemeket lefaragjuk, és a hagymával tovább pároljuk. Amikor a víz elpárolgott, felöntjük a fehérborral. Ha elpárolgott az alkohol, felöntjük az alaplével és a tejszínnel. Sózzuk, cukorral és ecettel ízesítjük, majd hozzáadjuk a száráról letépkedett izsópleveleket. 25-30 percig főzzük, majd erős fokozaton turmixoljuk, sűrű szitán átpasszírozzuk. Ha szükséges, utánaízesítjük. Serpenyőt melegítünk, amiben a tőkehalat kevés olvasztott vajon körbesütjük. Tálaláskor a halat a tányérba helyezzük, erre merjük a levest, és frissen szeletelt szarvasgombával körberakjuk.


kukorica , szarvasgomba , tőkehal