Receptek

Flódni

Nábelek Zsófia receptje

2021. december 5.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 4 db tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 400 g vaj
  • kb. 2 dl száraz fehérbor (a legjobb: furmint, hárslevelű)
  • 1 tk só

Hozzávalók a diótöltelékhez:

  • 200 g darált dió
  • 250 g finomra aprított dió
  • 100 g cukor
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 csipet só

Hozzávalók a máktöltelékhez:

  • 350 g darált mák
  • 120 g cukor
  • 1,2 dl száraz fehérbor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevés vanília (opcionális)
  • 1 csipet só

Hozzávalók az almatöltelékhez:

  • 10 db savanykás alma megtisztítva, lereszelve
  • 50 g méz
  • 1,5 tk őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

További hozzávalók:

  • 500 g sűrű szilvalekvár
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek tej
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A tésztához a lisztet, sót és a hideg vajat összemorzsoljuk. Gyors mozdulatokkal (de a legjobb késes robotgépben) összegyúrjuk a tojássárgájával, a porcukorral, végül a fehérborral együtt jól formázható, de nem túl lágy tésztát készítünk.

Vigyázzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg munka közben.


A tésztát öt egyenlő részre osztjuk, lefóliázva fél órára hűtőbe tesszük. Ezután egyenként, két sütőpapír között kinyújtjuk 30 × 40 centis tepsi méretére.

A kinyújtott tésztákat egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.


Érdemes a dió- és a máktölteléket előre elkészíteni, hogy másnap hidegen tudjuk felhasználni betöltéskor.

A töltelékek elkészítése megegyezik (de a mennyiségek között van különbség!): a cukrot, a fehérbort és a fűszereket felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a diót/mákot, majd 1-2 percig főzzük (bugyogva forrjon), folyamatosan kevergetve, amíg a massza besűrűsödik. A kész töltelékeket lefóliázva tegyük hűtőbe.

Másnap, már a betöltés előtt, az almát összekeverjük a mézzel és a fűszerekkel, félretesszük 10 percre pihenni. Ezután finoman kinyomkodjuk a levét, de vigyázzunk, ne törjük össze teljesen az almát.

A tepsit kivajazzuk-lisztezzük, vagy egy nagyobb darab sütőpapírral kibéleljük, így a kisült, kihűlt süteményt ki tudjuk emelni a tepsiből. Az aljára fektetjük az egyik kinyújtott tésztalapot.

Egyenletesen rákenjük a máktölteléket. Ráfektetjük a második tésztalapot, erre simítjuk a diótölteléket. Következik a harmadik tésztalap, ezen elosztjuk a kinyomkodott almatölteléket. A negyedik tésztalapot ráterítjük, erre kenjük a szilvalekvárt, végül rátesszük az utolsó tésztát.

A tojássárgáját összekeverjük a tejjel, és vékonyan megkenjük a flódni tetejét.

165 °C-ra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Szeletelés előtt pihentessük minimum 2 órát.


liszt , tojás , porcukor , vaj , száraz fehérbor , dió , mák , őrölt fahéj , citrom héja , alma , vanília , őrölt szegfűszeg , tej , szilvalekvár

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra