Nábelek Zsófia receptje
2021. december 5.Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt
- 4 db tojássárgája
- 100 g porcukor
- 400 g vaj
- kb. 2 dl száraz fehérbor (a legjobb: furmint, hárslevelű)
- 1 tk só
Hozzávalók a diótöltelékhez:
- 200 g darált dió
- 250 g finomra aprított dió
- 100 g cukor
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 1 csipet só
Hozzávalók a máktöltelékhez:
- 350 g darált mák
- 120 g cukor
- 1,2 dl száraz fehérbor
- 1 db citrom reszelt héja
- kevés vanília (opcionális)
- 1 csipet só
Hozzávalók az almatöltelékhez:
- 10 db savanykás alma megtisztítva, lereszelve
- 50 g méz
- 1,5 tk őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet só
További hozzávalók:
- 500 g sűrű szilvalekvár
- 1 db tojássárgája
- 1 ek tej
A tésztához a lisztet, sót és a hideg vajat összemorzsoljuk. Gyors mozdulatokkal (de a legjobb késes robotgépben) összegyúrjuk a tojássárgájával, a porcukorral, végül a fehérborral együtt jól formázható, de nem túl lágy tésztát készítünk.
A tésztát öt egyenlő részre osztjuk, lefóliázva fél órára hűtőbe tesszük. Ezután egyenként, két sütőpapír között kinyújtjuk 30 × 40 centis tepsi méretére.
Érdemes a dió- és a máktölteléket előre elkészíteni, hogy másnap hidegen tudjuk felhasználni betöltéskor.
A töltelékek elkészítése megegyezik (de a mennyiségek között van különbség!): a cukrot, a fehérbort és a fűszereket felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a diót/mákot, majd 1-2 percig főzzük (bugyogva forrjon), folyamatosan kevergetve, amíg a massza besűrűsödik. A kész töltelékeket lefóliázva tegyük hűtőbe.
Másnap, már a betöltés előtt, az almát összekeverjük a mézzel és a fűszerekkel, félretesszük 10 percre pihenni. Ezután finoman kinyomkodjuk a levét, de vigyázzunk, ne törjük össze teljesen az almát.
A tepsit kivajazzuk-lisztezzük, vagy egy nagyobb darab sütőpapírral kibéleljük, így a kisült, kihűlt süteményt ki tudjuk emelni a tepsiből. Az aljára fektetjük az egyik kinyújtott tésztalapot.
Egyenletesen rákenjük a máktölteléket. Ráfektetjük a második tésztalapot, erre simítjuk a diótölteléket. Következik a harmadik tésztalap, ezen elosztjuk a kinyomkodott almatölteléket. A negyedik tésztalapot ráterítjük, erre kenjük a szilvalekvárt, végül rátesszük az utolsó tésztát.
A tojássárgáját összekeverjük a tejjel, és vékonyan megkenjük a flódni tetejét.
liszt , tojás , porcukor , vaj , száraz fehérbor , dió , mák , őrölt fahéj , citrom héja , alma , vanília , őrölt szegfűszeg , tej , szilvalekvár