Tesztek

Zirig Árpád

2022. március 2.

Ugyan a tavasz még szeles, itt-ott hópihék hullanak, de Békésszentandráson már megindult a szezon: a legújabb sörük még csak teszt, de ha szerencsénk van, ez lehet majd nagy szériában legyártva a melegedő esték egyik legjobb választása.

Általában a húsvéti Nyúlon innen és Nyúlon túl párosukkal indítják a tavaszt, de most meglepetésként kaptunk egy kis kóstolót a Beta-06-ból, amiből összesen egy főzet, vagyis 2400 liter készült – a DIPA, vagyis dupla IPA izgalmas, tömény és kifejezetten szerethető darab lett.

Nem tagadom, én lágeres ember vagyok, ha szomjasan megkívánok egy sört, általában egy nagy korsó aranyló, masszív habkoronával kérkedő cseh sör jelenik meg a szemem előtt. Az utóbbi pár évben viszont egyre gyakrabban hümmögök elégedetten az újhullámos tételeket kóstolva:

szép lassan idehaza is összeállt minden,

a durva komlózás már nem az ízhibákat hivatott elfedni, hanem céllal, kalandokat keresve kerül a főzőüstökbe. Egy olyan kraft piacon, ahol a Monyo, a Mad Scientist, a Horizont, vagy éppen a Szent András sörfőzde diktál, ott a vektorok a professzionalitás, az állandó minőség felé mutatnak.

A Szent András Sörfőzde 5500 palackkal készült Tesztandrás Beta-06 West Coast Double IPA-ja remélem, nem marad csak tesztital. Kedves szokásként minden fontosat feltüntetnek a címkén, így hamar kiderül, hogy nem spóroltak az alapanyaggal: az alkohol 8 tömegszázalék, de a beavatottakat a többi infó - IBU, EBC, stb. – ugyancsak előre képbe helyezi.

Az illata élénk, de nem harsány, a beköszönő komlók citrusa és nyári kaszálók emléke már a pohárba kitöltve hívogat. A habkorona nem óriási, de jól megáll, színében ott van a sör alap árnyalata – nem krétafehér, de még nem is barna.

A száj hasonló élményt kap, mint az orr: elsőre jön a citrusos hullám, az aromakomlók a grepi és a pomeló emlékét idézik fel bennem, majd a mező itt is megjelenik – nem marad sokáig, mert ahogy megindul a lecsengés, elkezd dolgozni a bőségesen adagolt maláta. Meglelni a gabonás jegyeket, de szépen odasimul melléjük egy csonthéjasokra emlékeztető sáv. Az alkoholt érezni benne, de nem fenyegetően, inkább csak amolyan feltartott ujjként, hogy ne ebből gurítsunk be hármat, mert annak már nyoma lesz. Tudom, mindez bonyolultnak hangzik leírva, így, ha ezt a részt érthető módon átugrotta a szemük,

legyen itt kiemelve a lényeg. Finom.Mellékszál, de a Beta-06 mellé egy 1993-at is csomagoltak Békésszentandráson. Ez a tétel a cég 25 jubileumára készült négy éve, de megmaradt a kínálatban, sőt, szerintem az üzem fejlődésével még jobb is lett: a Münchner helles vagyis bajor világos a magyar piac egyik legjobb lágersöre. Nincs cicoma, nincs hivalkodás, nincsenek torokba lépő aromakomlók – a meleg tavaszi délutánokra ezt javaslom!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra