Cikkek

Orbán Szilvia

2020. november 6.

A deep dish pizzák őshazájának tekintett város szerint a megjegyzés nem volt se vicces, se empatikus.

Bár még csak néhány hét telt el az indulása óta, az október elején, a Netflixen debütált Emily Párizsban című sorozat máris kihúzta a gyufát. Először a franciák sértődtek meg azon, hogy a vígjátékszériának mennyi sztereotip klisével sikerült ábrázolnia őket, majd érkezett az újabb felháborodási hullám – ezúttal Chicagóból.


A történet szerint a főszereplő, Emily egy kecsegtető marketing munka miatt hagyja maga mögött otthonát, az Illinois állambeli Chicagót, és költözik a francia fővárosba. Az új környezettel és emberekkel való ismerkedés során pedig szóba kerül az is, honnan való. És ez az a pont, ahol sok chicagói felvonta a szemöldökét, ugyanis az egyik szereplő,

meghallva, hogy Emily a szelek városából, a deep dish, azaz serpenyős pizzák origójából érkezett, nem késik megjegyezni, hogy mi a véleménye az ételről.


„Kóstoltuk, de rettenetes. Olyan, mint egy cementből készült quiche” – hangzik a megjegyzés, amit a főszereplő így kommentál: „Jaj ne, biztos a Lou Malnati’s-ba mentetek.”


A Chicago-style, vagy deep dish pizza lényegében egy serpenyőben (innen ered az elnevezése is) készített, rengeteg „feltéttel” telepakolt pizzaétel, amelynek gyökerei ugyan Olaszországban erednek, azonban maga a konkrét ötlet chicagói.
A deep dish pizzát egy olasz bevándorló családból származó férfi, bizonyos Ike Sewell találta ki, aki a hagyományos – vékonytésztás, alul szószos-feltétes-tetején sajtos – főként snackként fogyasztott pizzát szerette volna teljes értékű éttermi fogássá emelni. Pizzéria Uno nevű üzletében először 1943-ban kezdett a legalább 5 centiméter magas pizzapiték árusításába, amely annyira népszerű lett, hogy az Uno hamarosan franchise-zá nőtte ki magát, és az alulsajtos-felülszószos stílusnak egyre több követője lett.
Ma a pizzarajongók – főként az Egyesült Államokban – alapvetően két táborba sorolhatók: vannak, akik a New York-i vékonytésztás, s vannak, akik a vastag, chicagói stílusú pizzára esküsznek.A sorozatban szóba hozott Lou Malnati’s Pizzéria – amely több mint 60 üzlettel rendelkezik – azonban nem hagyta annyiban az epés megjegyzést, és közleményben adott hangot a nemtetszésének. Szerintük a széria alkotói híján vannak a jóízlésnek, amikor egy olyan ágazaton élcelődnek, ami pillanatnyilag rendkívüli nehézségekkel birkózik éppen.

„1971 óta kínáljuk Chicago kedvenc serpenyős pizzáját. A sorozat alkotói rosszul döntöttek, amikor egy poén kedvéért rajtunk, chicagóiakon, illetve a pizzánkon mulattak,

ugyanis a megjegyzés egyáltalán nem volt humoros, sőt, inkább szívtelennek mondanánk – különösen most, amikor épp dúl a koronavírus-járvány” – fogalmazott a tulajdonos, Marc Malnati.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a pizzalánc mindig is nyitott volt a kedélyes ugratásokra, de a sorozatban elhangzott mondatok ezen túlmutatnak.


„Különösen bántónak érezzük a beszólást most, ezekben a nehéz időkben, amikor a legtöbb étterem a túlélésért küzd” – írja az étteremlánc.

A Netflix nem szállt bele a vitába, azonban a sorozatot jegyző Darren Star – akinek legnagyobb sikere a Szex és New York volt – röviden kommentálta a történteket: „Mindkét oldalba ugyanúgy beleálltunk. Sztereotípiák léteznek, mégpedig azért, mert van igazságtartalmuk. Csak kiemeltük a francia és az amerikai kultúra közötti különbségeket, ennyi történt. Ez egy vígjáték, szórakoztatni akar.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek