Cikkek

Orbán Szilvia

2020. július 29.

bor , borturizmus , borászat , top20

A World’s Best Vineyards díjjal a modern borturizmus legkiválóbbjait méltatják.

A kijárási korlátozás hosszú hetei alatt nem sok élvezettel kényeztethettük magunkat, de a megmaradtak egyike kétségkívül egy szép bor kinyitása volt – a palackból kiszabaduló ital kotyogó-buggyanó pohárba érését azonban összehasonlíthatatlanul nagyobb élvezet a születése helyszínén, egy szőlőhegy napsütötte teraszán megtapasztalni.

A világ legkiválóbb szőlőtermő vidékeit évről évre sorra veszik, és a legkiemelkedőbbeket díjjal jutalmazzák. Az idei díjátadót eredetileg a kaliforniai Sonoma borrégió buja lankáira tervezték, de a vírushelyzet miatt a nyertesek listáját végül online hozták nyilvánosságra – ami egy olyan díj esetében, amely a modern borturizmus legjobbjait ünnepli, különösképpen szomorú.

Egy dolog azonban ezekben a kiszámíthatatlan időkben is állandónak látszik: ha a világ majd újra biztonsággal utazgathat,

egy szőlőbirtokokra szervezett vakáció szempontjából még mindig Dél-Amerika tűnik a legjobb választásnak.

A tavaly élen végzett, az Andok lábánál fekvő, argentin családi borászat, a Zuccardi Valle de Uco ugyanis idén is megőrizte első helyét a listán, míg a második helyen is dupláztak: az uruguayi Bodega Garzón, a fenntarthatóság éllovasaként, remekbe szabott borkóstoló programjaival és tematikus eseményeivel, illetve 120 férőhelyes panorámás éttermével győzte meg az ítészeket.


Kik döntöttek?

Ha már szóba kerültek, ejtsünk néhány szót azokról, akiknek a rangsort köszönhetjük. A lista több száz, a világ minden tájáról érkező borszakértő, sommelier és tapasztalt úti tudósító jelölése alapján áll össze. Az úgynevezett Voting Academy törekszik az igazságosságra: a Földet

18 geográfiai régióra osztották, ezek élén egy-egy régiófelelős áll, aki 36 szakértőt delegálhat a döntéshozatalba.

A szakértők mindegyike hét borászatra szavaz, amelyeket sorrendbe is kell állítaniuk, és kikötés, hogy a hétből legalább négynek a szavazatot leadó saját régióján kívülinek kell lennie.

„Nem létezik előre meghatározott ellenőrző lista vagy kritérium” – magyarázza a díjalapító, Andrew Reed.

„Az élmény számos, a látogatással összefüggő dologból áll össze: a túra, a kóstolás, a hangulat, az építészet, a bor, az ételek, a személyzet, a kilátás, az ár-érték arány, az elismertség… és még sorolhatnánk.”

A top 20-ban összesen 5 dél-amerikai szőlőhegy kapott helyet. A chilei Montes a 4., a Viña Vik pedig a 10. pozíciót szerezte meg, míg az argentin Catena Zapata maja piramisokra emlékeztető borászata a 11. lett a listán.

Európa legjobbja, az összesített lista bronzérmese – impresszív 16 helyet előrelépve – nem egy francia vagy olasz borászat lett, hanem egy osztrák gyöngyszem, a Domäne Wachau, amely – az UNESCO Világörökségének részét képező – környezetével, csodás barokk épületével, és remek fehérborával ejti ámulatba az odalátogatókat.

Európa jobb évet zárt

A legjobb francia borászat a 7. helyen végzett, Bordeaux városához közeli Château Smith Haut Lafitte lett, amely 2019-hez képest 7 pozíciót javított, míg a Château Pichon Baron újoncként a 19 helyen nyitott.

Az olasz szőlőbirtokok közül, a legmagasabb helyezést (9.) a toszkán vidék kiválósága, az Antinori nel Chianti Classico érte el, amely elsősorban stílusos-hangulatos építészetével, és a borkészítés ősi módszereinek továbbvitelével nyerte meg a szakértők szívét.

A spanyolok legjobbja ékes példája a borászatok újhullámának. A tavalyi eredményéhez képest 3 pozíciót javító, és az idei listán 6. helyen végzett Marques de Riscal szemkápráztató főépületét a legendás építész, Frank Gehry tervezte, és modern falai között remekül érvényesülnek a régió hagyományos borai, amelyeket gourmet ételek társaságában kóstolhatnak az érdeklődők.

Néhány érdekesség

Az új-zélandi biodinamikus borgazdaság, a Wakana-tó partján fekvő Rippon ugyan 5 helyet veszített tavalyi pozíciójához képest (idén a 13.), de ők nyerték el az „Ausztálázsia legjobb borászata” címet, és ez azért nem kis teljesítmény.

Észak-Amerika legjobbja a Napa-völgy üdvöskéje, a remek cabernet sauvignont adó Robert Mondavi borászata lett, ami 7 helyet javítva, 2020-ban az ötödik a listán.

Afrika legkiválóbb szőlőbirtoka a csodálatos kilátásáról híres, dél-afrikai Delaire Graff Estate lett, amely óriási, 25 pozíciót javító ugrással végzett idén a 14. helyen.


Ázsia is képviseltette magát a rangsorban, de a kontinens legjobbja nem jutott be a Top20-ba. Ugyanakkor nagyon is imponáló, hogy a japán Château Mercian Mariko Winery még csak 2019 szeptemberében nyitott, és máris a 30. helyig jutott a listán.

Figyelemreméltó még az egyre népszerűbb libanoni borok szereplése: a Château Oumsiyat a 38., a Château Heritage pedig a 48. helyen végzett. Új belépő volt az ötvenes listán India (KRSMA Estates 46.), illetve Bulgária (Wine Cellar Villa Melnik 39.).

Újraéledő borturizmus

„Nem létezik egyértelmű definíció arra, mitől lesz lenyűgöző egy szőlőbirtok, ahogyan azt sem lehet egyszerűen meghatározni, mitől lesz kiváló egy bor” – fogalmazott Reed az élő bejelentkezésben. „Ahogyan a világ kicsit fellélegez a vírushelyzet után, az emberek ismét elkezdenek majd utazni. Először a környezetüket fedezik fel újra, aztán a jó ételek és italok után kutatva egyre messzebbre merészkednek otthonaiktól. Persze, a világ egyes tájain más lehet a helyzet, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan túl leszünk a nehezén.”


Íme a Top20-as lista:

 1. Zuccardi Valle de Uco (Argentína) – Dél-Amerika legjobbja
 2. Bodega Garzón (Uruguay) 
 3. Domäne Wachau (Ausztria)
 4. Montes (Chile) 
 5. Robert Mondavi Winery (Kalifornia, USA) – Észak-Amerika legjobbja 
 6. Marqués de Riscal (Spanyolország) 
 7. Château Smith Haut Lafitte (Franciaország)
 8. Quinta do Crasto (Portugália)
 9. Antinori nel Chianti Classico (Olaszország)
 10. Viña Vik (Chile)
 11. Catena Zapata (Argentína) 
 12. Schloss Johannisburg (Németország) 
 13. Rippon (Új-Zéland) – Ausztálázsia legjobbja 
 14. Delaire Graff Estate (Dél-Afrika) – Afrika legjobbja 
 15. Weingut Dr. Loosen (Németország) 
 16. Ridge Vineyards, Monte Bello (USA)
 17. Craggy Range (Új-Zéland) 
 18. Gonzalez Byass -- Bodegas Tio Pepe (Spanyolország)
 19. Château Pichon Baron (Franciaország)
 20. Opus One Winery (Kalifornia, USA)

Kapcsolódó cikkek